Este acea perioadă a anului în care tot românul își face planuri de mare sau de munte. Anul acesta este însă unul special, așa că cei care și-au propus să călătorească în perioada următoare trebuie să știe în ce condiții o pot face. Iată ce reguli trebuie să respecți când pleci în vacanța de 1 mai sau de Paște.
Pandemia și restricțiile impuse în ultima perioadă fac deplasările ceva mai complicate pentru cei care vor să plece în vacanța de 1 mai. În multe localități rata contaminării este suficient de mare pentru impunerea carantinei – accesul turiștilor în aceste localităților ar trebui să fie imposibil. Trăim în România, însă, așa că depinde de noroc, până la urmă.
Dacă localitatea în care ai rezervare nu a intrat în carantină, tot va trebui să respecți restricțiile impuse la nivel național. Printre acestea, purtarea măștii de protecție, astfel încât aceasta să acopere atât nasul, cât și gura. Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, la nivel național, indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă.
Rata de infectare din localitatea în care sunt cazați turiștii dictează și alte măsuri pe care aceștia vor trebui să le respecte. Este vorba de restricțiile privind circulația persoanelor, sau programul de funcționare al magazinelor și restaurantelor.
În mod normal, circulația persoanelor este permisă în intervalul orar 05:00 – 22:00. Totuși, dacă incidența trece de 4 la mie într-o localitate, circulația este permisă numai până la ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar dacă incidența trece de 7,5 la mie, circulația este permisă numai până la ora 20:00 în toate zilele săptămânii.
Reamintim că există mai multe excepții de la interdicția de circulație în afara intervalelor de mai sus, dar numai dacă există motive întemeiate și doar pe baza unei declarații pe propria răspundere sau a unei adeverințe de la angajator.
Activitatea comercianților și prestatorilor de servicii este permisă în mod general în intervalul orar 05:00 – 21:00. Pentru restaurante și cafenele, activitatea este permisă între orele 06:00 – 22:00. În condițiile unei rate de infectare ridicate, acest interval se poate restrânge în anumite localități.
Mai exact, dacă incidența este peste 4 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfășoară comerț sau prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice şi/sau private, este permisă numai în intervalul orar 05:00 – 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Pe de altă parte, dacă incidența este peste 7,5 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici amintiți mai sus este permisă numai în intervalul orar 05:00 – 18:00 în toate zilele săptămânii.
Potrivit HG 293/2021, spațiile închise ale restaurantelor și cafenelelor (inclusiv terasele considerate spații publice închise) din cadrul unităților de cazare pot funcționa, dar strict pentru clienții cazați acolo. La incidențe de sub 3 la mie, în aceste spații este permis și accesul altor persoane, nu doar a celor cazate acolo.
În general, fiecare localitate poate impune și alte măsuri în afara celor indicate mai sus, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Pentru a nu risca amendarea pentru încălcarea regulilor locale, înainte de efectuarea unei deplasări, recomandăm, pentru a afla ce restricții se aplică în zona de destinație, verificarea surselor oficiale de informații sau contactarea celor care administrează spațiile de cazare.
sursa: Avocatnet.ro