Ce reguli de circulaţie se încalcă la volan şi care sunt consecinţele

Autor: Alexandru Banu 11 nov. 2017 Știri auto
Ce reguli de circulaţie se încalcă la volan şi care sunt consecinţele

Neatenţia la volan, viteza excesivă şi nerespectarea celor mai elementare reguli de circulaţie sunt cele mai întâlnite greşeli pe care le fac şoferii în trafic. Cei de la Adevărul au elaborat, împreună cu Sorin Iovu Rus, şeful Serviciului Rutier Cluj, un top al celor mai întâlnite greşeli pe care le fac până şi cei mai experimentaţi şoferi. 

Conform acestuia, una dintre cele mai greşite abordări pe care poate să le aibă un şofer este ”estimarea eronată a posibilităţilor şi a experienţei”. Acestă abordare aduce cu sine greşeli precum conducerea în stare de oboseală sau efectuarea unor depăşiri periculoase, şoferul mizând pe faptul că ”cunoaşte drumul”.

Iată un top 5 al celor mai des întâlnite greşeli pe care le fac şoferii în trafic:

1. Atenţie la neatenţie! (Nu dormi cu ochii deschişi)

Pare un clişeu pe care l-aţi auzit de mai multe ori, dar neatenţia şi desfăşurarea în timpul conducerii a altor activităţi care te distrag de la condus, pot duce la accidente. 

2. Nepăstrarea distanţei faţă de maşinile din faţă

Sunt destul de frecvente în trafic situaţiile în care conducătoruii auto mânaţi de o permanentă grabă sau de dorinţa de a arăta cât de buni şoferi sunt ei, uită să păstreze o distanţă adecvată între maşina lor şi cea din faţă. Deşi efortul minim de a lăsa suficient loc între maşina ta şi cea din faţă poate evita multe accidente, mulţi ignoră acest aspect dar riscă enorm să provoace o tragedie.

3. Nerespectarea regulilor de circulaţie elementare

Neasigurarea în momentul efectuării manevrelor de mers înapoi, în special în oraşe, în situaţiile în care vizibilitatea este obturată, poate duce la accidente. Şoferii care vor să facă o astfel de manevră ar trebui să fie pilotaţi de o altă persoană.

4. Depăşirea vitezei legale 

Şoferii, când ştiu că prin zonă nu se alfă poliţişti rutieri, au tendinţa de a depăşi viteza legală. Acest lucru este foarte periculos mai ales în zonele urbane, deoarece îi pune în imposibilitatea opririi în siguranţă la trecerile pentru pietoni sau la părăsirea părţii carosabile în curbe unde aderenţă este scăzută. 

5. Nesemnalizarea direcţiei de mers

Vorba „merge şi-aşa” funcţionează până când dai de belea. Cel mai bine e să nu ajungi acolo. Aşadar, nesemnalizarea sau semnalizarea tardivă a schimbării direcţiei de mers plus neasigurarea înainte de schimbarea benzii de mers pot duce la situaţia în care ceilalţi conducători auto nu mai pot evita producerea accidentelor.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide