Ce obiceiuri proaste au unii șoferi în trafic și ce reguli încalcă

Autor: Mihai Morcovescu 22 nov. 2021 Știri auto

Patru din zece șoferi români nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic, iar alți opt din zece recunosc că parchează neregulamentar. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat online de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA)

În același timp, un pieton din doi este de părere că traversarea pe la o trecere de pietoni mascată de maşinile parcate neregulamentar reprezintă un risc semnificativ mai mare decât traversarea pe la o trecere cu vizibilitate. În schimb, 63% dintre pietoni nu consideră că traversarea prin locuri nepermise este atât de periculoasă.

Sondajul, care s-a desfășurat în cadrul campaniei intitulată „Fii treaz la volan”, a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 11.298 de respondenți, dintre care peste 10.562 de șoferi și a urmărit să analizeze o parte dintre obiceiurile conducătorilor auto și ale pietonilor.

Ce reguli încalcă șoferii și pietonii în trafic?

Cu privire la semnalizarea manevrelor pe care le efectuează atunci când conduc, 80% dintre şoferii care au participat la sondajul realizat de APPA sunt de părere că semnalizarea este extrem de importantă în trafic pentru siguranţa rutieră, în timp ce 18% dintre respondenți o consideră „destul de importantă”.

Mai mult decât atât, 67% dintre şoferi sunt conștienți de faptul că, în cazul în care nu semnalizează, riscul de a fi implicat într-un accident rutier din vina altui șofer creşte semnificativ, în vreme de 18% dintre ei consideră că un astfel de risc creşte moderat. Totodată, 68% dintre participanții la sondajul APPA au declarat că riscul de a provoca ei un accident creşte în aceste condiții, iar 20% dintre ei au spus că acest risc creşte moderat.

La întrebarea „cât de des întâlniți în trafic şoferi care nu semnalizează”, 44% dintre respondenți au răspuns „de fiecare dată când circulă cu maşina”, în timp ce 50% dintre ei au răspuns „destul de des”.

În ceea ce privește parcarea mașinii într-un loc nepermis, doar unul din cinci şoferi (21%) a declarat că nu opreşte niciodată într-un loc nepermis. În schimb, 60% dintre conducătorii auto fac rar acest lucru încercând să evite cât de mult pot astfel de situaţii, 16% o fac doar atunci când nu găsesc loc în altă parte, iar 3% aproape de fiecare dată când parchează în oraş.

Aproape 83% dintre conducătorii auto participanți la sondajul APPA au fost de acord că centura de siguranţă îi protejează semnificativ în caz de accident, iar 13% dintre ei consideră că centura de siguranță oferă „o protecţie medie”.  Totuși, aproape 60% dintre şoferi nu le cer pasagerilor din spate să poarte centura.

Conform sondajului APPA, 46% dintre pietoni consideră că există „obiceiuri greşite” care le pot creşte într-o mare mare măsură riscul de a fi implicat în accident rutier, în timp ce alţi 46% consideră că obiceiurile greşite le pot creşte acest risc doar într-o mică măsură. 8% dintre pietoni sunt de părere că nu există obiceiuri greşite care le pot creşte riscul de accident rutier.

Sursa: APPA


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide