Ce nu te învață instructorul atunci când faci școala de șoferi

Publicat: 13 11. 2020, 10:56
Actualizat: 07 01. 2021, 16:16
Ce nu te învață instructorul atunci când faci școala de șoferi

La școala de șoferi suntem învățați aproape tot ce este nevoie pentru a obține permisul de conducere. Însă, pe tot parcursul procesului de învățare, nu vom fi singuri în mașină, deoarece instructorul va stă tot timpul lângă noi.

Cu toate acestea, adevăratul test se întâmplă după ce obținem permisul și conducem singuri în mașină, abia de atunci are loc o lecție pe care trebuie să o învățăm pe cont propriu.

Când suntem la volan, în trafic, avem trei lucruri importante de făcut

Primul, trebuie să controlăm mașina, al doilea ar fi să fim atenți la semnele de circulație, iar ar treilea să fim atenți la ceilalți participanți la trafic.

Prima greșeală pe care o face un instructor auto, pe care probabil ați sesizat-o în momentul în care ați parcurs orele de condus, ar f că se așteaptă ca noi să facem putem face bine aceste trei lucruri încă de la început. De aceea foarte mulți elevi ajung la sfârșitul școlii de șoferi să fie foarte speriați, neștiind să facă niciunul din aceste trei lucruri.

Motivul pentru care se întâmplă asta ar fi că școlile de șoferi vor să cheltuie cât mai puțin cu un elev, dar să câștige cât mai mult. Pe lângă plata taxei vor să te atragă și la ore suplimentare, dar că cheltuie cât mai puțin.

Instructorii auto vor să-și menajeze mașina

Asta înseamnă să-și menajeze mașina, astfel încât ea să nu se strice / uzeze foarte mult. Nu vă vor lăsa să faceți cât mai multe manevre pe loc, întoarceri, parcări cu spatele, tocmai pentru că există riscul să o accidentați și să apară mai multă uzură. De asemenea, vor evita să faceți cât mai multe plecări de pe loc pentru că astfel se uzează ambreiajul. Pe lângă asta, instructorii vor scoate elevul să circule cât mai mult pe bulevard cu treptele a doua sau a treia, pentru un consum minim de combustibil.

Consum minim, uzură minimă! După 30 de ore te trezești că nu ai învățat nimic

În acest caz, ce este de făcut?

-În primul rând, un instructor ar trebui să întrebe elevul la prima întâlnire care este motivația pentru care vrea să obțină permisul auto. Unii oameni vor o mașină pentru a-și duce copilul la școală sau pentru a merge la piață, pe când cei mai tineri vor doar să se plimbe (viteză, drift etc.). În funcție de răspuns, instructorul ar trebui să-l învețe pe elev exact acele lucruri de care el are nevoie.

-În al doilea rând, elevii ar trebui învățați că scopul lor nu este acela de a obține doar o bucată de plastic, ci să capete competențele necesare pentru a se descurca în trafic, și de a se deplasa de la punctul A în punctul B în siguranță, atât pentru el cât și pentru ceilalți.

-În al treilea rând, elevul ar trebui să fie învățat cum funcționează o mașină. Ce se întâmplă când apeși pe pedale din punct de vedere tehnic. E greu să controlezi mașina fără să știi ce se întâmplă sub capota ei.

După asta instructorul ar trebui să ducă elevul în poligon pentru a face cât mai multe plecări de pe loc până în punctul în care poate să facă aceste plecări foarte ușor, inconștient. În momentul în care puteți controla cu ușurință mașina este foarte ușor să urmăriți ce se întâmplă în trafic.

-În al patrulea rând, trebuie învățată foarte bine teoria. Abia după aceea se poate ieși în trafic pentru a exersa.

Pentru a înțelege mai bine cele de mai sus puteți să urmăriți acest clip video.

VIDEO