Cei care au permis Categoria B pot conduce o gamă variată de vehicule, de la autoutilitare și mașini de teren până la anumite tipuri de utilaje agricole. Iată în ce condiții poți tracta și o remorcă.
Pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice trebuie să ai un permis corespunzător vehiculului. Astfel, există permis pentru motocicletă, pentru mașină, pentru camion, autobuz, tramvai, troleibuz și tractor.
În general, cea mai cuprinzătoare este Categoria B, care îți dă dreptul să conduci de la autoutilitare, la camionete, mașini de teren și chiar anumite categorii de utilaje agricole.
Cei care dețin Categoria B de permis pot conduce aproape orice tip de vehicul de mici dimensiuni.
Condiția este ca acesta să aibă mai puțin de 3.5 tone și cel mult 9 locuri, incluzând pe cel al șoferului.
Ceea ce înseamnă că și dubele de transport marfă și mașinile de teren intră în această categorie. De asemenea, tractoarele mici sau alte utilaje agricole, precum motocultorul, pot fi conduse cu permis Categoria B.
Șoferii care au permis Categoria B pot tracta și o remorcă.
Numai că trebuie să fie atenți la trei aspecte:
Doar în aceste condiții are dreptul un șofer care are permis Categoria B să tracteze o remorcă sau o rulotă.
În plus, este recomandat că greutatea maximă a remorcii să nu depășească 30% din greutatea mașinii. De exemplu, dacă mașina are 1.000 de kilograme, atunci remorca încărcată nu ar trebui să aibă mai mult de 250 de kilograme. În caz contrar, aceasta va destabiliza vehiculul, iar pericolul producerii unui accident este foarte ridicat.
Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2) din Codul Rutier, se definesc astfel:
Cei care vor să tracteze o remorcă mai mare de 750 kg, există Categoria E. Aceasta poate fi „atașată” la oricare dintre categoriile B, C și D.