În situația în care un conducător auto comite o infracțiune rutieră sau o abatere gravă, permisul de conducere îi poate fi suspendat. Pentru a obține mai repede înapoi permisul, în unele cazuri șoferii pot susține un examen teoretic. Iată ce întrebări se dau la examenul de redobândire permis și câte puncte trebuie să obțină șoferul care vrea să-și recapete dreptul de a conduce.
Depășirea limitei de viteză, conducere sub influența alcoolului sau depășirea neregulamentară sunt câteva dintre abaterile care duc la suspendarea permisului auto.
De exemplu, cei care urcă băuți sau drogați la volan comit o infracțiune, în anumite situații. În timp ce depășirea neregulamentară este contravenție.
Șoferii care au rămas fără permis de conducere pentru că au condus sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar la finalul perioadei de suspendare. Dar numai atunci când fapta se încadrează la contravenție. Adică atunci când cantitatea de alcool indicată de etilotest este mai mică de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În schimb, în cazul șoferilor care au depășit această limită sau se demonstrează că au consumat droguri, fapta e încadrată la infracțiune. Ceea ce înseamnă că permisul va fi suspendat până la finalizarea cercetării penale.
Adică, până când se decide clasarea cauzei sau până la finalul perioadei de suspendare decisă de instanța de judecată.
Procedura de redobândire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.
Tot în articolul de lege sunt prezentate și drepturile și obligațiile șoferului. Astfel, cei care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului au o dată limită de depunere a cererii prin care solicită acest lucru.
Mai exact, cererea se va depune până în a 30-a zi, pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație, și până în a 45-a zi, în situația în care primești o dovadă de circulație, putând să folosești autoturismul încă 15 zile.
Printre abaterile pentru care se suspendă permisul pe o perioadă de 30 de zile se numără:
Suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile se impune în cazul unor abateri mai grave.
Printre motivele care atrag suspendarea timp de 2 luni a carnetului se numără:
Această perioadă de suspendare se impune, printre altele, și pentru următoarele abateri:
Aceasta este cea mai drastică perioadă de suspendare a dreptului de a conduce un autovehicul.
Permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioadă de 120 de zile dacă se constată:
Perioada după care se poate solicita începerea procedurilor de redobândire a permisul de conducere variază. Aceasta este influențată de o serie de factori legați, în cea mai mare parte, de abaterea comisă.
Permisul de conducere suspendat se poate restitui:
Șoferii al căror permis de conducere auto a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile pot solicita reducerea acestui termen.
De asemenea, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:
Șoferii care vor să recapete mai repede dreptul de a conduce trebuie să susțină un examen teoretic.
Chestionarele auto în cazul acestora conțin 15 întrebări iar solicitantul nu are voie să greșească mai mult de 2 răspunsuri.
Întrebările sunt similare cu cele adresate cursanților care au absolvit școala de șoferi și vor să obțină permisul auto. Așadar, este un test grilă, cu trei variante de răspuns, care se susține pe un calculator, în sala de examinare a DGPCI.
Printre întrebările care se dau la examenul de redobândire permis, se pot regăsi:
Întrebările care se dau la redobândire permis sunt preponderent din legislația rutieră în vigoare. Dar pot exista și întrebări din sfera protecției mediului sau a acordării primului ajutor. Timpul de rezolvare este de 20 de minute.