Ce înseamnă devansare pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Depășirea prin dreapta a unei alte mașini este interzisă în aproape toate situațiile, însă nu și dacă faci o devansare. Iată ce înseamnă devansare pe autostradă și cum se efectuează corect această manevră.
În momentul în care șoferii întâlnesc un vehicul care rulează mai lent au trei opțiuni. Fie continuă să ruleze în spatele acestuia, fie îl depășesc, fie efectuează o manevră de devansare.
Atât depășirea cât și devansarea sunt legale, dar nu pot fi efectuate decât în anumite condiții.
Cum efectuezi corect depășirea unui vehicul
Codul Rutier definește ce este depășirea și în ce situații se consideră că un șofer a efectuat această manevră.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.
Înainte de a iniția depășirea, șoferul trebuie să se asigure că ceilalți conducători auto i-au observat intenția. Deci, să semnalizeze și să se asigure că poate efectua în siguranță această manevră.
De asemenea, nu are dreptul să depășească atunci când un alt șofer, din fața sau în spatele lui, a inițiat o manevră similară.
Depășirea poate fi executată doar pe partea stângă a vehiculului care urmează să fie depășit.
Iar depășirea nu poate fi efectuată decât în zonele unde marcajele și indicatoarele rutiere permit acest lucru.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:
- să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
- să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
- să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
- să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.
Conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol și nici nu încurcă circulația din sens opus.
Ce este manevra de devansare
Conform legislației rutiere din România, manevra de devansare nu e considerată depășire.
„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.
Așadar, devansare înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent. Aceasta se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.
Ce înseamnă devansare pe autostradă?
Așa cum reiese din legea circulației, diferența între devansare și depășire este o foarte importantă.
Pentru a efectua o depășire, trebuie să pătrunzi pe sensul opus de circulație. Sau să schimbi banda de circulație înainte de a trece în fața celui depășit.
În schimb, pentru a devansa un vehicul mai lent, nu trebuie decât să menții banda de circulație, trecând pe lângă un vehicul mai lent care circulă în aceeași direcție, dar pe o altă bandă.
Atunci când circulă pe autostradă, șoferii nu vor avea voie în nicio situație să efectueze o depășire prin pătrunderea pe contrasens.
În schimb, pot efectua o devansare, prin respectarea limitei de viteză și a indicatoarelor și marcajelor rutiere.
Așadar, atunci când un șofer circulă, de exemplu, cu viteza de 120 km/h pe banda 2, poate fi devansat de un alt conducător auto care rulează cu 130 km/h pe banda 1. Desigur, dacă nu există alte limitări impuse în acea zonă.
Este legal să faci o depășire prin dreapta pe autostradă?
În general, un șofer poate efectua depășirea numai prin partea stângă.
Aceasta se realizează în trei moduri, toate fiind stipulate în Codul Rutier:
- pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens;
- pe banda 2, 3, 4, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin 2 benzi pe sens;
- pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.
Există doar două situații prevăzute în lege care permit depășirea prin dreapta a unui alt vehicul:
- la depășirea tramvaielor, care se face, de regulă, prin dreapta; depășirea acestora prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta;
- când drumul este prevăzut cu cel puțin 2 benzi pe sens, iar vehiculul care urmează să fie depășit circula pe banda din mijloc.
De asemenea, poate fi depășit prin dreapta un vehicul care e oprit aproape de mijlocul drumului pentru a efectua un viraj la stânga. Însă această situație e permisă doar dacă drumul e suficient de lat, iar și marcajul și indicatoarele rutiere permit efectuarea depășirii.
Așadar, poți face o devansare prin dreapta a unui vehicul mai lent, pe autostradă. Dar numai cu respectarea limitei de viteză și a indicatoarelor și marcajelor rutiere.