Ce înseamnă această cameră întâlnită în aplicația WAZE? Mulți cred că este un radar deghizat
Cei care folosesc des aplicația Waze sigur au observat o pictogramă sub forma unei camere foto care are în colț un punct roșu în care se află un X.
Au fost persoane care s-au întrebat ce simbolizează acestea. Chiar de curând cineva a postat acest mesaj pe pagina de Facebook Comunitatea Waze România: ”Am văzut că spre mare sunt camere cu un x pe ele, ce sunt acestea, sunt funcționale? Fizic am văzut ca sunt 3 la număr, 2 în direcții opuse fi una 360?”
Cei care sunt îngrijorați că ar putea fi vorba de radare ar trebui să știe că acele camere marcate cu X sunt fie camere de vinietă, fie camere de supraveghere a traficului.
Ele nu produc, cel puțin deocamdată, efecte vizavi de cei care depășesc viteza legală stabilită pe segmentul de drum unde sunt instalate. Ele totuși produc efecte dacă nu a fost achitată rovinieta, sau dacă un anumit șofer a făcut o manevră care a dus la producerea unui accident. Așadar, acelea nu sunt, deocamdată, radare fixe, cum probabil mulți șoferi au crezut.
Totuși, când apar radarele fixe pe drumurile din România?
Compania Națională de Drumuri a anunțat în vara lui 2023 că începând din 2024 va începe montarea a sute de radare fixe și mobile, care vor împânzi toate drumurile din România.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat în exclusivitate pentru ProMotor când va începe montarea radarelor fixe și mobile. Reprezentatul CNAIR a precizat câte radare vor fi montate și unde. Totodată, a explicat și cum vor funcționa acestea și cine va aplica amenda șoferilor care încalcă legea.
„Este un proiect derulat împreună cu Poliția Română. Vor fi montate cel puțin 500 de radare fixe și alte 300 de radare mobile pe cele mai importante drumuri din România. Ne referim aici la Autostrăzi, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. CNAIR se va ocupa de montarea radarelor fixe, iar poliția va monta pe autospeciale radarele mobile”, a explicat reprezentantul CNAIR.
În România vor camere video de supraveghere cu funcția de radar
În cazul radarelor fixe este vorba, practic, de camere video de supraveghere, care vor fi dotate suplimentar cu un sistem radar. Acestea vor fi conectate, la fel ca în cazul camerelor de rovinietă, la un centru de colectare a datelor.
„Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii. Practic, tot polițistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie”, a mai precizat Alin Șerbănescu.
Montarea acestor radare va începe din 2024. Iar până în 2026, toate cele 800 de sisteme de supraveghere video ar trebui să fie funcționale.
„Proiectul prevede instalarea celor 500 de radare fixe și 300 de radare mobile în perioada 2024-2026. Acestea vor fi achiziționate și montate progresiv, pe măsură ce licitațiile se vor finaliza. Rolul acestora nu va fi doar de a detecta depășirile de viteză. Vor fi folosite și pentru a monitoriza traficul și a-i prinde pe șoferii care conduc agresiv, care încalcă și alte reguli, nu doar cea de viteză”, a precizat purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Astfel, ar putea fi sancționați și șoferii care dau flash-uri sau care schimbă haotic benzile.