Ce faci dacă ți-ai lovit singur mașina: anunți sau nu Poliția?

Publicat: 31 08. 2024, 07:00

Atunci când ești implicat într-un accident rutier, conform legii, ai obligația de a anunța autoritățile. În funcție de gravitatea evenimentului rutier, se va stabili și dacă e încadrat la accident grav sau ușor. Dar, dacă ți-ai lovit singur mașina, ce faci, anunți sau nu Poliția?

Atunci când un eveniment rutier se produce pe un drum public, obligația celor implicați este să sesizeze autoritățile.

Conform legii 195/2022, șoferii care au fost implicați într-un accident ușor pot face o constatare amiabilă. Ceea ce înseamnă că incidentul va fi raportat firmei de asigurări. Dar asta nu se poate face decât dacă în evenimentul rutier au fost implicat doar două mașini, fără a exista victime.

Dacă ți-ai lovit singur mașina, însă, nu poți face o constatare amiabilă. În acest caz, trebuie să mergi la Poliție?

Ce faci dacă ți-ai lovit singur mașina: anunți sau nu Poliția?

Conform legii, da, trebuie să mergi la Poliție, chiar dacă ți-ai lovit singur mașina. Pentru că altfel nu vei avea dreptul legal de a o repara.

Constituie contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, conform Art 99 (4), din legea 195/2002.

Așadar, fie că ți-ai lovit singur mașina, fie că ai fost implicat într-un accident cu mai multe vehicule sau ai avariat un alt bun (gard, casă, etc.), șoferul este obligat să anunțe producerea acestuia. Poliția Rutieră sau firma de asigurări îi va elibera, apoi, o dovadă de reparații.

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”, se precizează în Art. 79 din Codul Rutier.

Această lege se aplică dacă, în urma accidentului, nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.

În cazul accidentului cu victime, poliția trebuie chemată la fața locului, chiar și atunci când șoferul este singura persoană rănită.

Dacă accidentul (fără victime) s-a produs din vina ta și nu te prezinți la poliție, atunci riști suspendarea permisului auto și până la 825 de lei amendă.

Nu poți repara mașina fără acordul Poliției

Repararea unui vehicul implicat într-un accident se poate face doar în baza unei autorizații emise de firma de asigurări sau Poliție. În caz contrar, atât șoferul, cât și mecanicul sau proprietarul service-ului pot ajunge la închisoare.

Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.

Așadar, chiar dacă ți-ai lovit singur mașina, ai nevoie de o dovadă de reparații sau o constatare a companiei de asigurări. Dacă repararea mașinii se face în lipsa acestora, poți ajunge la închisoare.