Ce faci dacă ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă? Cum eviți o daună majoră

Autor: Radu Țuțulan 30 iun. 2024 Știri auto
Ce faci dacă ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă? Cum eviți o daună majoră

Șoferii trebuie să fie foarte atenți de unde alimentează, pentru că au fost numeroase cazuri în care carburanții au fost amestecați cu apă. Iată ce trebuie să faci pentru a evita o daună majoră în cazul în care ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă.

De foarte multe ori s-a întâmplat, mai ales în anii `90, ca la stațiile Peco benzina sau motorina să fie amestecate cu apă.

În goana după un profit cât mai consistent, au fost benzinari care nu au ținut cont de daunele pe care le pot produce mașinilor.

Din fericire, în România nu prea mai sunt astfel situații. Însă, în Bulgaria se pare că încă se practică „botezarea” carburanților.

„Atenție, se bagă apă în benzină, în Bulgaria!”

Un român, care a plecat în concediu spre Grecia, a alimentat la o stație de carburanți din Bulgaria.

Atenție la benzinăria Shell până în Makaza…apă în benzină…s a aprins martorul check-în….apă în benzină… Am alimentat și 3 mașini cu motorină deocamdată nimic….la benzină martorul aprins…Așa că feriți-vă de Shell până în Makaza 30-40 km…..cel puțin la benzină. Și anul trecut s-a scris…păcat……poza de vineri noapte din benzinărie…”, a scris turistul român pe grupul de Facebook „Forum Thassos”.

Și alți români au confirmat această problemă.

Niciodată nu alimentez la mai puțin de 100 kilometru de vamă. Oriunde aș fi, m-am fript, mai ales, la bulgari cu motorină”, a scris un bărbat la postarea celui care a spus că a alimentat cu benzină îndoită cu apă.

Eu acolo am descoperit că în rezervor încap vreo cinci litri mai multă motorină”, a scris un alt turist.

Cum îți dai seama că ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă

Sunt mai multe simptome care te vor avertiza că a intrat apă la motor.

Printre simptomele care arată că ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă se regăsesc:

  • se aprinde martorul Check-Engine
  • motorul dă rateuri la pornire;
  • mașina începe să scoată pe eșapament mai mult fum decât e normal;
  • accelerația va fi mai lentă;
  • motorul va avea o pornire grea;
  • în unele situații, șoferii pot experimenta o supraturare/accelerare bruscă a motorului.

Ce faci dacă ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă?

Dacă apar aceste simptome și realizezi că ai pus benzină sau motorină amestecate cu apă, oprește motorul!

Este primul lucru pe care trebuie să-l faci, ca sa-ți protejezi mașina. Apoi, cel mai indicat este să ceri sfatul unui mecanic sau ajutorul unui service auto.

Cel mai sigur, într-o astfel de situație, e să chemi o platformă care să ducă mașina în service. Pentru că nu știi câtă apă e în rezervor și dacă o pornești, riști să strici și mai tare motorul. Odată ajuns în service, va fi scos tot carburantul din rezervor. De asemenea, vor fi curățate restul componentelor, inclusiv motorul”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Așadar, e necesară într-o astfel de situație o verificare a întregului sistem de alimentare. Unele probleme pot fi ascunse, greu de detectat, iar dacă nu sunt remediate, pot duce la o daună majoră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide