Ce este GreenNCAP și ce rezultate a obținut Dacia Duster la ultima sesiune de teste

Autor: George Cristea 26 nov. 2020 Știri auto

GreenNCAP a publicat primele rezultate în urma testelor realizate după o nouă procedură. Iată ce este GreenNCAP și ce rezultate a obținut Dacia Duster la ultima sesiune de teste.

Intră în Galeria FOTO

GreenNCAP, subsidiara EuroNCAP care se ocupă de evaluarea mașinilor din punctul de vedere al protecției mediului, a prezentat rezultatele testelor pentru 24 de modele de mașini. Deloc surprinzător, modelele cu propulsie electrică au fost recunoscute ca cele mai eficiente, dar există diferențe mari în cazul mașinilor cu motoare termice testate.

Noua procedură de testare GreenNCAP include, pe lângă probele de eficiență energetică și aer curat, și o evaluare a gazelor cu efect de seră emise în timpul funcționării. Testele combină probe de laborator cu rezultate obținute în traficul real, dar încă nu oferă o imagine completă pentru întregul lanț de la producția mașinii, respectiv al sursei de energie, la momentul reciclării.

Ce rezultate a obținut Dacia Duster la testele GreenNCAP

Cele două modele electrice testate în această rundă – Hyundai Kona și Renault ZOE – au obținut, cum era de așteptat, rezultatul maxim: 5 stele GreenNCAP. Pe locul următor s-a clasat un model hibrid – Toyota C-HR, cu 3,5 stele. Sistemul hibrid al lui C-HR s-a dovedit a fi mai eficient decât cel al Hondei CR-V, un alt model hibrid dar care a obținut doar 2,5 stele.

În mod surprinzător, mai eficiente decât CR-V Hybrid s-au dovedit Volkswagen Polo, Renault Clio și Peugeot 208, fiecare primind 3,5 stele. La polul opus al clasamentului, Volkswagen Transporter, Mercedes-Benz Clasa V și Opel Zafira au primit doar 1,5 stele. Masa mare și aerodinamica rudimentară au penalizat semnificativ rezultatele celor trei modele.

Dacă vanurile nu au impresionat în acest top, SUV-urile s-au descurcat ceva mai bine, după cum au dovedit-o și cele două modele hibride japoneze. La acest capitol includem și modelul produs în România Dacia Duster, care a obținut 2,5 stele GreenNCAP cu motorizarea dCi 115 și tracțiune față. Sunt la fel de multe ca Honda CR-V Hybrid și Nissan Qashqai, dar mai puține decât Renault Captur și Peugeot 2008, care au fost recompensate cu trei stele.

În clasa medie, Mercedes-Benz C 220d a obținut trei stele, în timp ce BMW 320d și Volkswagen Passat 2.0 TDI au primit doar 2,5 stele. Mercedes a impresionat prin sistemul de tratare a gazelor de eșapament, care asigură un nivel redus al emisiilor.

Această rundă de test nu a inclus niciun model hibrid cu încărcare la priză (plug-in), dar următoarea rundă, programată în februarie 2021, va include cel puțin unul. După cum a relevat un studiu al asociației Transport & Environment, modelele plug-in hybrid sunt mult mai poluante decât doresc producătorii să admită.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: GreenNCAP



Comentarii
Inchide