Ce este cartea de salvare a mașinii și în ce situații este aceasta utilă
Uniunea Europeană făcea în 2015 o nouă recomandare șoferilor din țările membre care se referea la cartea de salvare a mașinii. Aceasta avea ca scop protejarea vieții victimelor rezultate din accidente rutiere prin reducerea duratei operațiunilor de descarcerare.
Recomandarea spunea că în toate automobilele ar trebui să existe această document standardizat. Acesta poate face oricând diferența între viață și moarte în cazul unor accidente de circulație grave. În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre cartea de salvare a mașinii.
Ce este cartea de salvare a mașinii?
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO
Cartea de salvare a mașinii sau schița mașinii este un document standardizat sub forma unei coli de tip A4. Aceasta conține schița automobilului în funcţie de marca, modelul și de anul de fabricaţie al acestuia.
Această fișă conține informații referitoare la locul unde sunt poziționate unele elemente de siguranță activă și pasivă. Acestea pot reprezenta piedici în calea salvatorilor în timpul operațiunilor de descarcerare.
Este foarte important ca echipele de descarcerare să cunoască locul unde se găsesc respectivele repere. Ne referim aici la locul unde se găsesc acumulatorul, generatoarele de gaz ale airbag-urilor, rezervorul de combustibil și ranforsările caroseriei. De asemenea, cartea de salvare conține informații vitale legate de punctele adecvate de tăiere a caroseriei.
Când este utilă cartea de salvare a mașinii?
Cunoașterea detaliilor enumerate anterior face ca echipajele de descarcerare să intervină prompt și eficient pentru salvarea victimelor. Iar când vine vorba despre salvarea de vieți omenești, fiecare secundă contează.
În timpul unei operațiuni de salvare a victimelor încarcerate între fiarele contorsionate ale mașinii distruse se pierd uneori secunde prețioase. Pentru a evita pierderea de timp, salvatorii își pot ușura misiunea consultând cartea de salvare a mașinii. Aceasta are rolul de a ajuta echipele de intervenție să ajungă cât mai repede la victimele încarcerate.
În acest mod, persoanele rănite pot fi stabilizate și apoi transportate la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe în cel mult o oră de la producerea accidentului. Aceasta este cunoscută sub numele de „Ora de Aur”.
De unde se obține cartea de salvare a mașinii?
Dacă nu deții cartea de salvare a mașinii tale o poți descărca în format color de pe Internet accesând acest LINK. Specialiștii recomandă printarea acesteia și plasarea ei în spatele parasolarului din dreptul șoferului pentru a putea fi, astfel, observată ușor de către echipajele de salvare în caz de accident.
Apoi, de la orice sediu al Automobil Clubului Român (ACR) sau de la benzinăriile partenere îți vor elibera un autocolant de semnalizare. Acesta va trebui să-l aplici pe parbriz, în colțul din stânga-jos sau colțul din stânga-sus.
Totodată, poți lipi autocolantul care semnalează existența la bord a cărții de salvare în spatele oglinzii retrovizoare. Asigură-te că amplasarea acestui autocolant nu îți obturează in nici un fel vizibilitatea.
Este obligatoriu să o ții în mașină?
Ce trebuie să mai știi este că nu există nici o prevedere legală referitoare la obligativitatea deținerii cărții de salvare la bordul automobilului. Reprezentanții Poliției Rutiere precizează că este vorba doar despre o recomandare, nu despre o obligație. De aceea, nu vei fi amendat dacă nu vei avea schiţa la bord la un eventual control.
Specialiştii în domeniul siguranței rutiere din România atrag atenția asupra importanței prezenței cărții de salvare în mașină. Aceștia estimează că, în momentul de față, doar câteva mii de șoferi din țara noastră deţin cartea de salvare la bordul mașinilor pe care le conduc.
În majoritatea ţărilor membre ale UE nu este obligatorie deținerea cărții de salvare la bordul autoturismului, Cu toate acestea, statisticile spun că peste jumătate dintre conducătorii auto din țările europene au tipărit cartea de salvare și o țin în interiorul automobilelor, conform recomandărilor.