Chiar dacă la ora redactării acestui articol ninge abundent, românii sunt deja cu gândul la vacanța de vară. Optimismul generat de campania de vaccinare îi face pe oameni să își amintească de destinațiile preferate de vacanță – Grecia și Bulgaria. Iată ce condiții va trebui să îndeplinești pentru a călători vara asta în Grecia.
Toată lumea așteaptă ca vaccinarea în masă a populației să ducă la scăderea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus și chiar la terminarea pandemiei. În aceste condiții nu este deloc de mirare că oamenii sunt cu gândul la vacanța de vară și la plajele din Grecia și Bulgaria – cele mai populare destinații de vacanță pentru români.
Grecia a anunțat că plănuiește ca până la finalul lunii martie să ridice restricțiile impuse de pandemie din sectorul vânzărilor cu amănuntul și să redeschidă școlile. Totodată, guvernul de la Atena a anunțat luni că va începe redeschiderea sectorului turistic înaintea sezonului de vară, de la jumătatea lunii mai.
„Grecia este pregătită cu un protocol (sanitar) complet pentru vara 2021” și intenționează să-și deschidă la jumătatea lunii mai sezonul turistic de vară, a spus oficialul grec, într-un mesaj transmis de la Atena pentru Târgul de Turism de la Berlin (ITB Berlin).
Pentru a putea vizita Grecia în această vară, turiștii trebuie fie să aibă ambele doze de vaccin anti-Covid făcute, fie să fi trecut deja prin boală și astfel să fi dobândit anticorpi, fie să prezinte un test negativ la intrarea în țară, a anunțat marți ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, potrivit Reuters.
„Grecia este pregătită cu un protocol complet pentru vara 2021. Turiștii sunt bineveniți dacă înaintea călătoriei au fost vaccinați, ori au anticorpi, ori au fost testați negativ. Toți turiștii vor fi supuși unor testări aleatorii”, a precizat ministrul grec.
Harry Theocharis a mai menționat că, odată ce se va încheia vaccinarea persoanelor vulnerabile, în Grecia angajații din sectorul ospitalității vor avea prioritate la vaccinarea anti-Covid-19 și, în plus, în rândul acestora vor fi efectuate testări frecvente.
Comisia Europeană se pregătește să anunțe pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfășurarea călătoriilor și ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei în Uniunea Europeană, care va include și o propunere privind „pașapoartele verzi digitale”. Dacă va fi instituit, acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecție cu noul coronavirus.
Există și voci care se opun instituirii pașaportului de vaccinare, având în vedere că nu toți oamenii au posibilitatea de a se vaccina. Spre exemplu, copiii sub 16 ani nu au această posibilitate. Măsura este considerată discriminatorie de către opozanții săi.