Este important ca, înainte de a tracta o remorcă sau o rulotă, să știi ce categorie de permis îți trebuie. Șoferii care nu respectă regulile de gabarit pot fi amendați.
Legea stabilește mai multe reguli pentru conducătorii auto care vor să tracteze o remorcă sau o rulotă.
În primul rând, greutatea ansamblului este limitată. De asemenea, viteza maximă trebuie să fie cu 20 km/h mai mică decât limita legală, atunci când tractezi o remorcă sau o rulotă pe autostradă, drum expres sau național.
Posesorii unui permis de conducere Categoria A, au dreptul să monteze un ataș la motocicletă. De asemenea, pot atașa o remorcă foarte ușoară, dacă vehiculul nu are ataș.
„Posesorul unui permis categoria B are dreptul să conducă un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg. Deci, fie că vorbim de o rulotă sau o remorcă simplă, greutatea acesteia nu trebuie să fie mai mare de 750 kg”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.
În plus, greutatea cumulată a autoturismului și rulotei nu trebuie să depășească 3.500 kg. Iar greutatea remorcii maxim calculată nu trebuie să fie mai mare decât a mașinii.
În cazul în care rulota sau remorca nu îndeplinesc limitele acestea, șoferii trebuie să obțină Categoria BE.
„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, se precizează în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.
Această categorie permite conducerea unui ansamblu de până la 7 tone. Cursul necesar prin care să intri în posesia unui permis durează în aproximativ o săptămână. Acesta cuprinde mai multe ore practice de conducere a unui vehicul cu remorcă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor”, stabilește Art. 102 (24) din Codul Rutier.
Ceea ce înseamnă că șoferii care tractează remorci sau rulote mai grele decât prevede legea, fără a deține categoria de permis necesară, pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.485 de lei și 3.300 de lei.
Sunt multe țări europene care interzic circulația mașinilor cu un cârlig de remorcare care nu este folosit. În alte state, singura obligație este ca acesta să nu acopere numărul de înmatriculare.
Problema este că prezența unui cârlig de remorcare pe mașină poate provoca avarii semnificative unui alt vehicul, în cazul unei tamponări din spate. Bara, radiatorul, ventilatorul, chiar și motorul pot fi distruse din cauza acestui cârlig.
Legislația din România nu interzice, însă, circulația cu un cârlig de remorcare atașat. Iar mulți șoferi îl lasă intenționat, pentru a preveni avarierea propriei mașini în cazul unui impact din spate.