Ce bifezi în declarație pentru a putea pleca legal la mare
Odată cu intrarea în starea de alertă, românii vor putea ieși din localitățile de domiciliu, în anumite condiții. Unii au profitat de aceste permisiuni pentru a putea pleca la munte sau la mare. Iată ce bifezi în declarație pentru a putea pleca legal la mare sau la munte.
Odată cu încetarea stării de urgență, oamenii vor putea circula fără restricții interiorul localităților , precum și în interiorul zonelor metropolitane. Pe de altă parte, pentru a putea părăsi localitatea, este nevoie, ca și până acum, de o declarație pe propria răspundere, în care trebuie să menționezi scopu deplasării.
Ce motive legale există pentru a părăsi localitatea
Nu orice orice motiv poate fi invocat pentru deplasarea în afara localității sau a zonei metropolitane. Pe noua declarație pe propria răspundere sunt specificate exact 11 categorii de motive pentru care putem părăsi localitatea. Iată care sunt acestea:
- interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- în scop umanitar sau de voluntariat;
- realizarea de activități agricole;
- pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
- participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
- alte motive justificate (precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie, asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice).
Ce bifezi în declarație pentru a putea pleca legal la mare
În principiu, pentru a putea pleca la mare sau la munte trebuie să bifezi punctul 8, adică „activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane”. Ca și până acum, completarea declarației pe propria răspundere se poate face direct pe site-ul STS. Alternativ, aceasta poate fi descărcată de pe site-ul MAI și completată cu pixul sau scrisă în întregime de mână.
Autoritățile au făcut mai multe precizări privind circulația persoanelor după data de 18 mai, dar niciuna nu se referă în mod specific la deplasarea la munte sau la mare. Cu toate acestea, mai multe persoane publice au anunțat anterior că vom putea merge la munte pentru drumeție individuală, iar acest lucru este valabil și pentru deplasarea la mare.
Încă din primul weekend după ridicarea stării de urgență, numeroși români au ales să profite de această posibilitate și au plecat spre litoral. Traficul a fost lejer, departe de valorile obișnuite din această perioadă a anului. De asemenea, plajele au fost mult mai libere. Dacă odinioară răsuna muzica, acum, în lipsa teraselor și a turiștilor, s-au auzit doar valurile mării. Șezlongurile au rămas goale. În anii trecuți, un weekend de mai aducea la mare zeci de mii de turiști. Hotelurile și pensiunile cu greu făceau față cererilor de cazare.