2023: Ce amendă riscă șoferul dacă pasagerii nu poartă centura de siguranță? Cum se aplică legea în acest caz
Centura de siguranță are rolul de a proteja viața celor care se află într-o mașină, de aceea, și șoferul și ceilalți ocupanți sunt obligați, prin lege, să o poarte. Dar, ce amendă riscă șoferul în cazul în care pasagerii nu folosesc centura?
Prima lecție pe care o învață cursanții la școala de șoferi este despre centura de siguranță. Ca șofer, ești obligat să o porți din momentul în care pleci la drum, până când oprești mașina. Și tot atunci, afli că și pasagerii sunt obligați să folosească această centură.
Dar cei care nu au urmat cursurile unei școli auto, nu e obligatoriu să știe de obligativitatea purtării ei. Astfel că e de datoria șoferului să ceară pasagerului să-și pună centura. Dar dacă acesta nu vrea să o folosească?
Ce rol are centura de siguranță
Rolul acestei centuri este acela de a proteja atât șoferul cât și pasagerii, în cazul producerii unui accident rutier. Practic, acest dispozitiv va ține ocupantul scaunului sau banchetei pe loc, în momentul impactului.
Astfel, se reduce substanțial riscul ca acesta să fie aruncat în afara mașinii sau să se lovească de bord ori de alt pasager.
Dacă pasagerii aflați în mașină nu au purtat centura de siguranță și au fost răniți, iar accidentul s-a produs din vina șoferului, acesta va fi cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă. Iar dacă se ajunge în instanță, judecătorul va ține cont dacă șoferul i-a informat despre purtarea centurii, sau nu. Și în funcție de asta poate aplica o pedeapsă mai blândă sau mai drastică.
Cine plătește amenda pentru centura de siguranță, șoferul sau pasagerul?
În cazul unui control în trafic, poliția va analiza diferit lucrurile. Pentru că legea stabilește că fiecare ocupant al mașinii e responsabil de faptele sale.
Astfel, persoana vinovată de nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță va fi sancționată. Ceea ce înseamnă că, indiferent dacă a fost informat de șofer sau nu, pasagerul care nu folosește centura este cel care plătește amenda.
De exemplu, dacă într-o mașină se află 4 persoane, iar șoferul și pasagerul din față poartă centură, aceștia nu vor fi sancționați. În schimb, cei 2 pasageri din spate, care nu folosesc centura de siguranță, vor primi fiecare amendă.
Amenda pentru pasagerii care nu poartă centura este cuprinsă între 290 lei și 435 lei. Aceeași sancțiune e valabilă și pentru șofer, în cazul în care nu folosește acest dispozitiv de siguranță
Istoria centurii de siguranță
Centura de siguranță în 3 puncte, pe care o întâlnim astăzi pe majoritatea mașinilor, are peste 60 de ani de existență. Acest dispozitiv a fost inclus în dotarea standard a mașinilor Volvo în 1959. De atunci, toți producătorii auto au adoptat acest sistem.
Cu timpul, centura a devenit obligatorie în aproape toate țările din lume, salvând milioane de vieți.
Aceasta este ancorată în 3 locuri, de aceea se și numește „centură de siguranță în 3 puncte”. În general, este prinsă de podea, în două locuri și de stâlpul mașinii. Dar, în unele situații poate fi prinsă și de plafon sau de bancheta mașinii. Condiția este ca cele 3 puncte în care se prinde să facă parte din structura de rezistență, deci să fie suficient de rigide pentru a susține greutatea persoanei în cazul unui accident.
Această bandă, lată de aproximativ 45-50 mm, se prinde peste piept și abdomen. Astfel, în momentul unui impact, va dispersa șocul pe cutia toracică, micșorând forța resimțită de corp.