2023: Ce amendă primești dacă circuli cu farurile defecte? În ce condiții îți poate fi reținut talonul
Există o serie de deficiențe majore ale sistemului de iluminare pentru care poliția îți poate reține talonul, dar iată ce amendă primești dacă circuli cu farurile defecte.
Conform legii, șoferii sunt obligați să se asigure că toate farurile, stopurile și lămpile de semnalizare ale mașinii funcționează. Sistemul de iluminare al mașinii este considerat vital pentru a circula pe drumurile publice.
Tocmai de aceea, dacă poliția constată defecte, poate inclusiv să imobilizeze vehiculul. Și, bineînțeles, să rețină certificatul de înmatriculare, fără drept de circulație până la remedierea problemelor.
Amenda pentru farurile defecte
În România, orice deficiență a sistemului de iluminare este sancționată, chiar și un bec defect.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare”, precizează Art. 101, alin. 1, pct. 11 din Codul Rutier.
Așadar, cei care circulă cu faruri sau stopuri defecte, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 870 lei și 1.160 lei.
Reținerea talonului pentru un far ars
Pentru defecțiunile majore constatate la sistemul de iluminare, poliția poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare.
Conform Art. 112 din Codul Rutier, reținerea talonului dacă vehiculul circulă noaptea fără:
- faruri sau lămpi de semnalizare;
- dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase;
- mijloacele fluorescent-reflectorizante.
De asemenea, se reține talonul și dacă mașina are defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau are montate alte dispozitive decât cele omologate.
Așadar, atâta timp cât cel puțin unul dintre faruri funcționează, poliția nu va dispune reținerea talonului pentru un far ars. Aceeași situație este și în cazul stopurilor. În schimb, pentru o astfel de defecțiune autoritățile pot dispune aplicarea unei amenzi contravenționale.
Un sfert dintre mașini, cu deficiențe la sistemul de iluminare
Peste 44% dintre vehiculele controlate în trafic în primele șase luni din 2023 au avut deficiențe tehnice majore.
„Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%); emisiile poluante (22,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%); vizibilitate (12,81%); sașiu şi elemente atașate sașiului (11,08%)”, se arată în comunicatul publicat de RAR.
În urma acestor controale, au fost aplicate peste 14.350 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule şi 260 ITP-uri au fost anulate.