Ce amendă iei dacă speli mașina în fața casei. Cine te poate amenda?

Autor: Radu Țuțulan 24 aug. 2024 Știri auto

Sunt în continuare români care își spală mașina în curte, în spatele blocului sau pe marginea unui râu sau lac. Dar nu știu că riscă o amendă de 10 ori mai mare decât dacă ar merge la o spălătorie self-service. Iată cine te poate amenda atunci când îți speli mașina în spatele blocului.

Încă din 1996, legea interzice deversarea în sol a apelor uzate, pentru că acestea conțin compuși chimici periculoși.

Mai exact, legea 107/1996 stabilește că ape uzate sunt cele care provin din activități casnice, sociale sau economice ce conțin substanțe poluante sau reziduuri care-i alterează caracteristicile fizice.

În plus, și autoritățile locale din mai multe zone au dispus sancțiuni pentru cei care poluează astfel solul.

Ce amendă iei dacă speli mașina în fața casei

În București, de exemplu, Consiliul General al Capitalei a dispus, încă din 2010, sancționarea celor care-și spală mașina în spatele blocului.

Persoanelor fizice și juridice le este interzisă […] răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălarea mașinilor de orice tip”, se arată în Art. 27 (2-c) din Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010.

Cei care nu respectă această hotărâre pot primi o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei. De 10 ori mai mult decât ar costa o spălare de 3-5 minute la self-service. Iar în cazul firmelor, amenda poate ajunge la 1.000 de lei.

Decizia a fost implementată și la nivelul Consiliilor Locale de sector, fiind menținute aceleași sancțiuni.

Cine te amendează dacă speli mașina în fața casei?

Conform legii, cei care își spală mașina în fața blocului sau în curte, pot fi amendați de Poliția Locală.

Este în responsabilitatea Poliției Locale să constate și să sancționeze astfel de situații. Dar și Poliția Națională sau Jandarmeria pot să-i amendeze pe cei care poluează solul”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Primăriei Capitalei.

Apa reziduală rezultată în urma spălării mașinii poate conține mai multe substanțe periculoase. Nu neapărat detergentul sau șamponul auto sunt dăunătoare, ci uleiul de motor, antigelul sau hidrocarburile.

Pentru că spălarea vehiculului poate duce la scurgerea în sol de pe mașină a acestor substanțe. Iar aceste reziduri pot ajunge inclusiv în pânza freatică.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide