Ce acte poți cere polițistului când te oprește. Este obligat să îți prezinte omologarea radarului?
Pentru că sunt mulți șoferi care consideră că agenții de circulație sunt obligați să le prezinte omologarea radarului, am analizat ce acte poți cere polițistului când te oprește pentru încălcarea legii sau pentru un control de rutină.
Statutul polițistului și obligațiile acestuia sunt clar definite în legea 218/2002. Aceasta stabilește pașii pe care este obligat un agent de poliție să îi urmeze, când face un control.
Dar și ce obligații au cetățenii față de polițiști, indiferent că e vorba de o acțiune organizată sau de un control de rutină.
Ce acte poți cere polițistului care te oprește
Orice șofer are dreptul, stabilit de constituție, de a se exprima liber. Astfel că nicio lege nu te împiedică să ceri polițistului, care te oprește pentru control sau pentru a te amenda, orice document consideri tu că îți este de folos.
Dar, conform legii, polițistul nu este obligat să prezinte niciun document șoferului.
Singura obligație stabilită de lege pentru organele de control este declinarea identității. Și, desigur, să prezinte, în cazul în care nu se vede, insigna de poliție.
„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul are obligația să poarte asupra sa insigna de polițist sau legitimația de serviciu și mijloacele de constrângere și de protecție din dotare, precum și să utilizeze mijloacele din dotare necesare îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege”, stabilește ART 48 din legea 218/2002.
Așadar, polițiștii nu sunt obligați să prezinte șoferilor nici ordinul de serviciu, nici documentele personale de identitate.
Polițistul este obligat să prezinte omologarea radarului?
Doar dacă instanța de judecată solicită această dovadă, Inspectoratul de Poliție e obligat să prezinte omologarea aparatului radar.
În niciun caz ofițerul de poliție care utilizează un radar pentru a detecta viteza mașinilor nu are această obligație. Pentru că, practic, polițistul nu este responsabil de verificarea metrologică a dispozitivelor folosite.
Și nici nu e obligat să dețină asupra sa buletinul de verificare al radarului. Deci, cu atât mai puțin nu este obligat să prezinte unui șofer omologarea radarului.
Șoferii care au fost prinși circulând cu viteză, se pot adresa instanțelor de judecată pentru a vedea dacă radarul este omologat și verificat metrologic.
Ce acte îți poate cere poliția când te oprește
Dacă ești la volan, trebuie să prezinți polițistului următoarele documente:
- act de identitate
- permis de conducere
- certificatul de înmatriculare
- asigurarea (poate fi în format digital)
Toate acestea trebuie prezentate în original și trebuie să fie valabile. De asemenea, dacă în mașină sunt diverse bunuri, polițistul poate cere documentele de proveniență a acestora (bonuri, chitanțe, contracte de achiziție, etc.). Practic, orice document prin care se poate dovedi că acea marfă nu e furată.
În plus, e bine să știi că organele de control au voie să percheziționeze mașina, dacă au suspiciunea rezonabilă a încălcării legii. Mai exact, dacă bănuiesc că ascundeți droguri, arme sau alte bunuri interzise.