Cauzele poluării din București: străzile nu au mai fost spălate de trei luni!

Autor: ProMotor 30 ian. 2020 Știri auto
Cauzele poluării din București: străzile nu au mai fost spălate de trei luni!

Una dintre cauzele poluării din București este și faptul că, în Capitală, străzile nu au mai fost aspirate și spălate de aproape trei luni. Conform contractelor încheiate cu primăriile de sector în baza unei directive din 1973, operatorii de salubritate au încetat să mai aspire și să spele străzile din București la data de 1 noiembrie. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate.

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta”, a declarat Dan Ceaușescu, directorul unei firme de salubrizare, pentru Green Report.

„Normativul unic republican pentru activitatea de salubrizare a localităților” prevede că firmele desfășoară, în toate sectoarele, operațiuni pentru combaterea prafului în perioada 1 martie – 1 noiembrie. După această perioadă, teoretic începe iarna și au loc acțiuni specifice sezonului rece.

În perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de noroi care s-a format din praful, nisipul și pietrișul de pe carosabil, în amestec cu apă. Acest amestec este folosit ca strat acoperitor pentru deșeurile de la rampa de gunoi. În lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate. Este, practic, una dintre cauzele poluării din București. Potrivit lui Dan Ceaușescu, situația s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar face o directivă către primării.

Întrebat pe acest subiect, ministrul mediului Costel Alexe a declarat că Primăria Generală a Bucureștiului ar trebui să ia măsuri pentru ca firmele să își facă treaba.

„Contractele de salubritate sunt exclusiv cu primăriile de sector și vă spun că de trei luni de când sunt ministru al Mediului, nici Primăria Generala a Capitalei și nicio primărie de sector nu mi-a semnalat acest inconvenient, pentru că, dacă ar fi făcut-o, ne-am fi pus la masă să discutam și acest lucru”, a răspuns Alexe.

Potrivit ministrului, aceasta problema vă fi discutată la întâlnirea de joi dacă vă fi ridicată de primarii de sector.

„În ceea ce privește salubrizarea eficientă a străzilor din București, ar fi un aer mult mai curat în București dacă firmele de salubrizare ar face o salubrizare eficientă a străzilor Capitalei. Primarul general ar trebui să întrebe firmele de ce nu fac acest proces cum ar trebui, pentru că este una din principalele cauze ale poluării din București”, a mai spus Alexe.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide