Sunt câteva situații în care șoferii nu pot fi amendați dacă încalcă benzile destinate circulației vehiculelor de transport public. Dar există o limită de distanță pe care poți conduce pe banda de autobuz?
În marile orașe au fost creeate benzi speciale destinate exclusiv vehiculelor care efectuează transport public. Doar autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele au dreptul să folosească acest tip de bandă.
De multe ori, însă, pentru a scăpa de aglomerație, și șoferii care nu fac parte din categoriile de mai sus pătrund pe aceste tronsoane. Iar dacă sunt prinși de poliție, unii motivează că abia ce au intrat pe respectiva bandă. Dar, pot evita în acest fel amenda?
Legea stabilește că niciun vehicul nu are dreptul să circule pe aceste benzi speciale, decât dacă intră în categoria vehiculelor de transport în comun.
Nu e prevăzută nicio distanță limită, ceea ce înseamnă că nu contează câți metri ai condus pe banda pentru autobuze.
Astfel, șoferii prinși că au intrat ilegal pe acest tronson, vor fi amendați, indiferent că au parcurs 2 metri sau 200 de metri.
Sancțiunea pentru cei care folosesc fără drept banda pentru autobuze e între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că șoferul va avea de plătit între 870 și 1.160 de lei.
Sunt situații în care Poliția nu te va amenda, chiar dacă intri pe banda destinată autobuzelor.
De exemplu, poți face asta când trebuie să intri pe o stradă laterală și traversezi banda pentru autobuze.
Sau când drumul este blocat de un obstacol (accident, lucrare, etc.) și nu poate fi depășit altfel. Dar, în acest caz, obligația șoferilor va fi să părăsească banda pentru autobuze imediat ce depășesc obstacolul.
De asemenea, agenții de circulație pot indica șoferilor să folosească, în cazuri speciale, banda pentru autobuze.
De mai mulți ani, Capitala are benzi speciale destinate transportului public. Numărul acestora a crescut permanent, din cauza aglomerației care sufocă tot mai mult circulația.
Recent, au fost amenajate noi benzi de autobuz în zona Casei Presei Libere. În total, Capitala are acum aproximativ 20 de kilometri de tronsoane dedicate exclusiv transportului în comun.
În acest fel, municipalitatea încearcă să încurajeze cetățenii să renunțe la mașina personală și să folosească autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul pentru deplasările în oraș.