Euro NCAP e ceva fără de care industria auto şi cumpărătorii nu ar mai avea repere, termene de comparaţie şi obiective de siguranţă. Toată evoluţia asta a sistemelor pasive de siguranţă pe care o vedem azi superexploatată, se petrece datorită Euro NCAP-ului. Ei sunt cei care reglementează siguranţa şi certifică maşinile compatibile cu standardele europene. Sigur că odată ce maşinile au mai multă electronica pe ele care să gândească în locul şoferului, mai apar hibe de comportament în timpul mersului, sunt predispuse la mai multe intrări în service şi sunt vulnerabile la atacurile hacker-ilor. Dar să ne gândim că într-o situaţie urâtă, toate aceste sisteme pot însemna viaţa.
78.000 de vieţi apreciază Euro NCAP că a salvat prin normele de siguranţă impuse şi testate în aceşti 20 de ani. Până la urmă, e clar că producătorii trebuie să fie la un nivel pentru că siguranţa contează din ce în ce mai mult în decizia de cumpărare a unei maşini. Euro NCAP trage după ea producătorii să ajungă la acest nivel. Şi cu timpul îi forţează să standardizeze nişte sisteme de siguranţă utile.
Cele 1.800 de crash-teste cu 630 de maşini au costat 160 de milioane de euro în 20 de ani. Sunt bani cheltuiţi până la urmă pentru siguranţa noastră. Ca să înţelegţi cât de important este acest organism, Michiel van Ratingen (dir. Euro NCAP) a spus într-un comunicat de aniversare că la începutul testelor, maşinile de familie stăteau foarte prost la capitolul siguranţă şi că din 1997 încoace s-au făcut progrese incomensurabile. Euro NCAP a venit cu un mediu controlat şi profesionist de testat maşini şi a centralizat rezultatele pentru ştiinţa tuturor oamenilor. Până atunci, producătorii testau maşinile în ograda lor, fără transparenţă în rezultate şi după nişte plafoane autoimpuse de siguranţă.
Pe 4 februarie 1997 au fost publicate primele rezultate Euro NCAP după crash-teste cu 7 maşini mici, de oraş, printre care şi Ford Fiesta şi VW Polo. Cele două au luat 3 stele din maximum de 4 la vremea aia. Cel mai şifonat a ieşit Rover 100, cu o singură stea, un record negativ în istoria Euro NCAP. Celelalte modele au fost Fiat Punto, Nissan Micra, Renault Clio şi varianta englezească a lui Opel Corsa, Vauxhall Corsa. Volvo S40 a fost prima maşină care a luat 4 stele, tot în 1997.
VIDEO CRASH TEST EURO NCAP ROVER 100 DIN 1997