Câte cruciulițe ai voie să lipești de parbriz? Care e regula în cazul brăduților parfumați

Autor: Radu Țuțulan 12 iun. 2024 Știri auto

Legea stabilește că geamurile mașinii nu trebuie obturate sub nicio formă, astfel încât șoferul să aibă o vizibilitate cât mai bună. Însă, câte cruciulițe ai voie să lipești de parbriz sau brăduți parfumați, pentru a nu încălca legea?

Când se află în trafic, șoferii trebuie să fie atenți nu doar la celelalte mașini, ci și la pietoni, animale sau diverse obstacole de pe șosea. De aceea, vizibilitatea este vitală și nu ar trebui blocată de niciun obiect, mai ales parbrizul.

Dar, așa cum probabil mulți ați observat în trafic, sunt șoferi care și-au creat adevărate altare pe bordul și geamul mașinii.

Câte cruciulițe ai voie să lipești de parbriz?

Legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului.

Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Numai că legea nu prevede concret care este limita legală admisă privind vizibilitatea.

Doar în cazul foliilor fumurii s-a stabilit că acestea nu pot fi aplicate decât pe geamurile laterale spate și pe lunetă. Așadar, nu e legal să fie aplicate folii pe parbriz sau pe geamurile laterale din față.

Însă, în ceea ce privește atârnarea de cruciulițe sau alte simboluri în dreptul parbrizului nu se specifică nimic concret. Ceea ce înseamnă că, dacă un polițist va considera că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de aceste obiecte, îl va putea amenda.

Amendă pentru un brăduț parfumat?

Foarte mulți șoferi atârnă câte un brăduț parfumat de oglinda retrovizoare sau de mânerele aflate deasupra portierelor.

Dar, sunt unii care pun brăduț, peste brăduț, peste brăduț, până când se formează o mică pădure frumos mirositoare.

În cazul celor care pun mici amulete, odorizante sau alte obiecte în dreptul parbrizului, nu se va aplica nicio amendă.

Însă, dacă pun CD-uri, fotografii, afișe, luminițe, benzi reflectorizante sau formează mănunchiuri de cruciulițe ori brăduți parfumați, vor fi sancționați.

De ce nu trebuie lipit nimic pe parbriz?

Șoferii care se întreabă de ce nu pot pune nimic pe parbriz sau în dreptul acestuia, trebuie să se gândească la vizibilitatea de care au nevoie.

Pietonul, biciclistul sau un copil care merg pe marginea drumului nu sunt ca o mașină. Autovehiculul se află în fața ta, e mare, îl vezi de departe. Dar pe ceilalți participanți la trafic nu îi vezi, sunt mici și se află în lateral. Dacă tu ai pe parbriz cruciulițe, brăduți, poze și alte obiecte, acestea îți obturează câmpul vizual. Practic, pietonul sau biciclistul se confundă cu obiectele din parbriz și efectiv nu se mai observă. Sau dacă o mașină vine de pe un drum din dreapta, e posibil să nu o observi la timp pentru a-i acorda prioritate”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră în Prahova.

Amenda pentru șoferii care obturează parbrizul sau geamurile laterale ale mașinii e cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide