Cât va costa Dacia Spring prin Programul Rabla 2024?
Subvențiile acordate prin Programul Rabla vor fi reduse drastic în 2024. Cel mai mult au de suferit tichetele pentru mașinile electrice, care vor reprezenta doar o cincime din suma acordată până acum.
Am aflat recent că Guvernul va micșora considerabil subvențiile acordate pentru achiziționarea de mașini noi prin intermediul Programului Rabla. Astfel, subvențiile pentru achiziționarea unei mașini sau motociclete noi au fost micșorate. Din 2024, cei ce vor înscrie în Programul Rabla Clasic vor primi maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.
Cel mai mult au de suferit tichetele acordate prin Rabla Plus, pentru achiziționare unui automobil electric. Dacă în 2023 s-au acordat tichete în valoare de 54.000 de lei, echivalentul a aproximativ 11.000 de euro, începând cu 2024, acestea nu vor fi mai mari de 10.000 de lei sau circa 2.000 de euro.
Cât va costa o Dacia Spring după aceste modificări?
Odată cu aceste schimbări, vom vedea o serie de modificări în piața mașinilor electrice, în special a celor accesibile. Mașinile electrice cu prețuri mai mici de 75.000 de euro puteau fi cumpărate, până acum cu vouchere de 54.000 de lei de la stat. Astfel se încuraja achiziția de mașini prietenoase cu mediul.
Cea mai populară mașină electrică pe piața din România este, fără dar și poate, Dacia Spring. Grație faptului că putea fi cumpărată la un preț foarte accesibil după aplicarea tichetului Rabla Plus, foarte mulți oameni au ales să cumpere o astfel de mașină.
Spre exemplu, dacă până acum o Dacia Spring putea fi cumpărată cu aproximativ 10-11.000 de euro prin programul Rabla Plus, clienții beneficiari vor avea alocată acum o reducere de doar 2.000 de euro. Dacă aruncăm o privire pe configuratorul Dacia, cea mai ieftină Dacia Spring costă 18.100 de euro. Astfel, dacă acest preț se va menține și în 2024, clienții vor trebui să scoată din buzunare cel puțin 16.000 de euro după aplicarea deducerii de la stat.