Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă. Ce sancțiuni aplică Poliția

Autor: Radu Țuțulan 13 aug. 2024 Știri auto
Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă. Ce sancțiuni aplică Poliția

Legea rutieră interzice șoferilor să facă o depășire pe linia continuă, simplă sau dublă, iar cei care încalcă această regulă riscă să rămână fără permis de conducere pentru o lungă perioadă.

Marcajul rutier are rolul de a ghida șoferii și de a preveni efectuarea anumitor manevre în zone periculoase. De exemplu, linia continuă, simplă sau dublă, indică șoferilor că în acea zonă nu pot efectua o depășire sau un viraj.

Dar, din păcat încă sunt foarte mulți șoferi teribiliști, care se grăbesc să depășească o mașină sau un alt vehicul mai lent și trec peste linia continuă. Aceștia riscă nu doar să rămână fără permis, ci și să producă un grav accident.

Reguli de depășire

Regulile de efectuare a unei depășiri sunt stabilite de Codul Rutier și toți șoferii sunt obligați să le respecte, indiferent de situație.

Se consideră că un șofer face o depășire atunci când trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulați și face o schimbare a direcției de mers, ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Conform legii, Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat:

  • să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;
  • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.

De asemenea, conducătorul de vehicul care urmează să fie depășit este obligat:

  • să nu mărească viteza de deplasare;
  • să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

În ce situații nu ai voie să depășești un alt vehicul

Se interzice depășirea vehiculelor:

  • în intersecții cu circulația nedirijată;
  • în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • în curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m;
  • pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
  • în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
  • în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;
  • când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
  • când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
  • pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

De asemenea, este interzisă depășirea coloanei oficiale.

Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă

Șoferii care încalcă regulile de depășire riscă să rămână o lungă perioadă fără permis de conducere.

Conform legii, depășirea neregulamentară, prin încălcarea marcajului rutier continuu, simplu sau dublu, se sancționează cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, conducătorul auto va primi o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei pentru depășire pe linia continuă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide