Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie

Autor: Radu Țuțulan 19 iul. 2024 Știri auto
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie

Unii șoferi au tendința de a ignora această problemă, dar legea din România nu îți permite să circuli cu parbrizul spart. Acesta este considerat un element de siguranță al mașinii. Iată ce trebuie să faci când constați această avarie și cât timp ai la dispoziție să-l înlocuiești.

În trecut, parbrizul unei mașini era fabricat din sticlă obișnuită, având o grosime mai mare sau mai mică.

În prezent, însă, acest element e considerat un element de siguranță al vehiculului. Astfel, se folosește o sticlă special tratată și laminată, mult mai rezistentă.

Iar principalul avantaj este că, atunci când se sparge, nu cade și nu produce fragmente periculoase pentru ocupanții mașinii.

Ce trebuie să faci când constați că ai parbrizul spart

Dacă parbrizul s-a spart în urma unui incident rutier, șoferii sunt obligați să:

  • anunțe poliția, dacă în accident a rezultat rănirea unei persoane;
  • se prezinte la o secție de poliție pentru a raporta incidentul, dacă:
    • nu au fost persoane rănite;
    • în incident nu a fost implicată decât mașina cu parbrizul avariat;
    • au fost implicate 3 sau mai multe vehicule;
    • au fost produse daune către o terță persoană;
  • să încheie o constatare amiabilă, dacă în incident a fost implicat un alt vehicul.

De asemenea, dacă parbrizul a fost spart de o piatră aruncată de roata altui vehicul sau ați găsit pur și simplu parbrizul spart în parcare, trebuie mers la poliție.

Pentru că orice avarie produsă vehiculului nu poate fi reparată decât cu aviz de la poliție. Sau dacă s-a făcut o constatare din partea firmei de asigurări

Cât timp poți circula cu parbrizul spart?

Dacă avaria produsă parbrizului este una minoră, de exemplu un punct în care a sărit sticla, atunci nu e considerată avarie majoră. Și nici dacă apare o fisură într-un colț al geamului.

Dar, dacă avaria este una importantă, iar fisura afectează o suprafață mare a parbrizului, atunci acesta trebuie înlocuit.

Și pentru că e necesară obținerea unui aviz ca să fie efectuată această reparație, atunci șoferii au la dispoziție 30 de zile să înlocuiască parbrizul, din momentul în care a fost eliberat documentul. În plus, legea stabilește că toți conducătorii auto au la dispoziție 24 de ore să raporteze un incident rutier.

Așadar, din punct de vedere al legii, șoferii pot circula cel mult 31 de zile cu parbrizul spart. Desigur, dacă avaria este una majoră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide