Cât timp pierd românii în trafic până ajung la locul de muncă
Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, persoanele ocupate din Uniunea Europeană au făcut, în medie, 25 de minute de acasă până la locul de muncă. Iată cât timp pierd românii în trafic până ajung la locul de muncă.
Țările în care oamenii petrec cel mai puțin în trafic către locul de muncă sunt Cipru, Grecia și Italia. Aici, durata drumului până la serviciu este de 19, 20 și, respectiv, 21 de minute. În Portugalia, drumul până la serviciu durează, în medie, tot cam 21 de minute. La polul opus se află Letonia, ai cărei locuitori au nevoie, în medie, de 33 de minute pentru a ajunge la serviciu. Nici Ungaria și Luxemburg nu sunt departe, cu 29 de minute petrecute pe drumul spre serviciu.
România se situează destul de aproape de media europeană din acest punct de vedere, chiar dacă la limita superioară. Potrivit studiului Eurostat, în cea mai mare parte a statelor membre (17 țări, printre care și România) durata medie a navetei de acasă la locul de muncă este cuprinsă între 24 și 28 de minute. Românii au nevoie, în medie, de 27 de minute pentru a ajunge la locul de muncă, dar locuitorii marilor orașe pierd considerabil mai mult timp în trafic în fiecare zi.
Cât timp pierd românii în trafic și cum se descurcă ceilalți europeni
Studiul ia în calcul toate formele de deplasare spre serviciu, nu doar pe cele cu mașina personală. Cel puțin în orașele mari, folosirea mașinii personale adaugă semnificativ mai mult timp la naveta zilnică, din cauza ambuteiajelor. Bucureștiul, spre exemplu, se află pe locul 4 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa, oamenii petrecând în trafic, în medie, cu 52% mai mult decât ar trebui să o facă în mod normal.
La nivelul Uniunii Europene, peste un sfert (26,4%) dintre cei cu un loc de muncă petrec până la o oră pe drumul spre serviciu, în timp ce 8,1% au nevoie de mai mult de o oră pentru a face acest lucru în fiecare zi. Cei mai mulți, însă (61,3%), au nevoie de mai puțin de 30 de minute pentru a da ochii cu colegii de muncă.
O concluzie interesantă a studiului, care este valabilă în majoritatea țărilor pentru care există date, este aceea că femeile care trăiesc singure fără copii au o durată medie a navetei mai mare decât femeile singure cu copii în gospodărie. Cele mai mari diferențe sunt în Croația (26 vs 17 minute), Germania (26 vs 22 minute) și Grecia (22 vs 18 minute). O situație similară pentru bărbații singuri a fost înregistrată doar în șase țări: Letonia, Ungaria, Olanda, Cehia, România și Spania.