Cât e amenda pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață? Pe ce drumuri sunt acestea obligatorii
Ceața este unul dintre cele mai periculoase fenomene meteo pentru șoferi, care, în unele cazuri reduce vizibilitatea chiar la mai puțin de 50 de metri. De aceea, este necesară folosirea luminilor speciale. Iată cât e amenda pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață și pe ce drumuri sunt acestea obligatorii.
Sistemul de lumini al unei mașini are în componență faruri cu trei intensități, stopuri, lămpi de semnalizare și o lampă de ceață. Aceste sisteme de iluminare sunt obligatorii pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice.
În plus, unele mașini sunt dotate cu proiectoare de ceață. Acestea sunt lumini mult mai intense, cu o rază concentrată, menite să fie vizibile în condiții dificile de drum.
Cum se folosesc proiectoarele de ceață
Sistemul de lumini de ceață este format dintr-un stop de ceață, amplasat în partea din spate a vehiculului.
Iar, opțional, poate avea proiectoare de ceață în partea din față. Acestea se activează fie manual, fie automat, dacă mașina e dotată cu senzori speciali.
În momentul în care șoferul constată că pe drum s-a format ceața, plouă sau ninge abundent, trebuie să aprindă stopul și proiectoarele de ceață. Această obligație este valabilă pentru toate categoriile de drumuri.
Însă, unii șoferi uită să aprindă luminile de ceață, iar alții le folosesc atunci când nu e cazul.
Luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este scăzută. Acestea au rolul de a face mașina mai vizibilă în trafic, de la o distanță mai mare.
Pentru că aceste lumini sunt mult mai intense, dacă nu e ceață și nu sunt precipitații, acestea sunt deranjante pentru șoferii care vin din sens opus sau circulă în spate.
Cât e amenda pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață?
Codul Rutier nu prevede sancțiuni pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă. Dar, aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte.
De asemenea, legislația rutieră a stabilit amenzi destul de mari și pentru cei care folosesc abuziv aceste tipuri de lumini.
„Folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni”, stabilește Art. 100 din Codul Rutier.
Ceea ce înseamnă că folosirea acestor lumini când afară e senin se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și alte 3 puncte de penalizare.
Astfel, în condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, sancțiunea pentru folosirea incorectă a luminilor de ceață este între 660 și 825 de lei.