Cât e amenda pentru conducere cu dovada expirată. Câte zile e valabil acest document

Autor: Radu Țuțulan 22 aug. 2024 Știri auto
Cât e amenda pentru conducere cu dovada expirată. Câte zile e valabil acest document

Sunt mai multe situații în care șoferilor le este reținut permisul de conducere, dar primesc în schimb o dovadă înlocuitoare, cu sau fără drept de conducere. Valabilitatea acestui document este, însă limitată, iar șoferii care nu țin cont de asta riscă inclusiv dosar penal. Iată cât este amenda pentru conducere cu dovada expirată și ce alte sancțiuni riscă.

În cazul în care un șofer încalcă anumite reguli rutiere, autoritățile pot dispune suspendarea carnetului de conducere.

Aceasta este o măsură de sancționare complementară, aplicată odată cu amenda contravențională. În unele situații, șoferul primește o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație. Dar, sunt situații când șoferului îi e suspendat pe loc dreptul de a mai conduce.

În ce situații se eliberează dovadă fără drept de circulație

Permisul de conducere se reţine, fără drept de circulație, în următoarele cazuri:

  • conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
  • conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
  • nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
  • neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
  • neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Dar, sunt abateri rutiere pentru care se aplică măsura reținerii permisului de conducere. Însă există posibilitatea eliberării unei dovezi cu drept de circulație.

Câte zile e valabilă dovada cu drept de circulație

Polițistul rutier care a constatat abaterea poate dispune reținerea permisului și eliberează o dovadă cu drept de circulație. Această dovadă are o valabilitate de 15 zile.

Printre abaterile pentru care se poate elibera dovadă cu drept de conducere se regăsesc:

  • folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil;
  • depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată;
  • neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor;
  • trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • depășire neregulamentară;
  • nerespectarea semnalelor polițistului rutier;
  • acumularea a 15 puncte de penalizare;
  • neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale, etc.

În momentul în care șoferul primește dovada înlocuitoare a permisului auto, poate conduce în continuare. Dar nu mai mult de 15 zile, cât e valabilă dovada.

Cât e amenda pentru conducere cu dovada expirată

În momentul în care dovada înlocuitoare a permisului a expirat, conducătorul auto nu mai are dreptul să conducă. Practic, din acel moment se scurg cele 30, 60 sau 90 de zile de suspendare a permisului.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 335 (2) din Codul Penal.

Așadar, amenda va fi stabilită de instanța de judecată, care va ține cont de toate aspectele referitoare la comiterea infracțiunii. Dacă există circumstanțe atenuante, atunci conducătorul auto poate scăpa cu o amendă penală de câteva mii de lei.

Însă, au existat situații în care magistrații au dispus pedepse cu închisoarea și amenzi penale de peste 10.000 de lei pentru șoferii care au condus cu permisul expirat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide