Cât de sigură este cu adevărat Tesla Model 3? – VIDEO
Tesla Model 3 este cel mai sigur model produs de Tesla, potrivit rezultatelor obţinute la testele de impact şi de siguranţă desfăşurate de Insurance Institute for Highway Safeti (IIHS), echivalentul american al EuroNCAP. Cel mai vândut model electric al momentului este primul din gama Tesla care primeşte calificativul Top Safety Award Pick Plus.
Pentru aceasta, Tesla Model S avea nevoie de calificativul Good la toate testele de impact şi calificativul Superior în ceea ce priveşte sistemele de asistenţă pentru prevenirea accidentelor frontale. De asemenea, farurile din dotarea standard trebuie să fie apreciate cu calificativul Good, una dintre problemele care au împiedicat obţinerea Top Safety Pick Plus de către Model S. O altă problemă care a afectat rezultatul lui Model S a fost testul de impact frontal pe o suprafaţă mică pe partea pasagerului, în care limuzina cu propulsie electrică a fost apreciat ca Acceptable.
Testele de impact americane sunt o idee mai stricte decât cele europene, incluzând teste care simulează accidente în care o suprafaţă mică a maşinii loveşte vehiculul opus (sau un obstacol fix), atât pe partea stângă cât şi pe partea dreaptă, precum şi rezistenţa acoperişului în cazul răsturnării.
Tesla a făcut din siguranţă un capitol important pentru promovarea lui Model 3, până acolo încât Elon Musk, CEO Tesla, a intrat în conflict cu IIHS după ce a declarat într-o postare pe blogul personal că Model 3 are „cea mai mică probabilitate de vătămare corporală” dintre toate maşinile testate de IIHS. De această dată, Model 3 a demonstrat cu fapte pretenţiile emise de Elon Musk.
În prezent sunt numai 48 de modele pe piaţa americană care au obţinut calificativul Top Safety Pick Plus, această distincţie fiind introdusă în 2013. Alături de Tesla Model 3, în aceeaşi sesiune de testare au mai obţinut Top Safety Pick Plus modelul electric Audi e-tron şi cel alimentat cu pile de combustie (FCEV) Hyundai Nexo.