Cât costă un permis de conducere cumpărat online. Este legal acest document?

Autor: Radu Țuțulan 08 aug. 2024 Știri auto
Cât costă un permis de conducere cumpărat online. Este legal acest document?

Sunt persoane care vor să scape de școala de șoferi și de examenele obligatorii pentru dobândirea carnetului auto. Așa că își cumpără de pe internet un așa-zis permis auto și urcă apoi la volan. Este, însă, legal să folosești un permis de conducere cumpărat online?

Un nou tip de afacere a înflorit în România și pare să fie în continuă expansiune. Au apărut tot mai multe site-uri care vând permise de conducere care pot fi cumpărate online.

Nu e nevoie de examen, nu e nevoie de ore de conducere, doar de bani.

Cât costă un permis de conducere cumpărat online

Un permis de conducere cumpărat online costă, în general, între 500 și 1.500 de euro. Depinde de vânzător, cum își stabilește tarifele și de cumpărători, cum negociază.

Internetul este plin, deja, de astfel de anunțuri. Majoritatea își promovează „serviciile” spunând că actele sunt „100% originale” și că totul este „absolut legal”.

În plus, permisul va conține orice categorie dorește cumpărătorul, inclusiv C (camion) sau D (autobuz).

În realitate, totul este o uriașă înșelătorie, pentru că aceste permise online sunt false. Iar cei care le cumpără își riscă inclusiv libertatea.

Este legal să folosești un permis de conducere cumpărat online?

Permisul de conducere cumpărat online nu este un document valabil. Este doar un plastic, care imită documentele oficiale, dar nu are nicio valoare juridică.

Folosirea acestui plastic care imită un permis real, este considerat uz de fals. Iar persoanei care conduce o mașină folosind acest plastic îi va fi întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.

Așadar, nu este legal să folosești un permis de conducere cumpărat online, indiferent că este românesc, european, britanic sau american.

Pentru a conduce, legal, un autovehicul, trebuie urmate cursurile unei școli de șoferi acreditate. Apoi, trebuie susținut un examen teoretic și unul practic. Și abia după ce aceste teste sunt promovate, persoana va dobândi dreptul de a conduce un autovehicul.

Toate statele stochează aceste informații într-o bază de date oficială. Iar când polițiștii opresc un șofer, îi solicită permisul, talonul și cartea de identitate. Apoi, verifică aceste documente în baza de date oficială.

Astfel, se va descoperi imediat dacă un permis de conducere este fals, adică luat online, sau a fost dobândit oficial.

Cei care folosesc un astfel de permis cumpărat online riscă între 1 și 5 ani de închisoare. Iar pentru uz de fals pedeapsa poate ajunge la 3 ani de detenție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide