Cât costă să faci un test de droguri rapid? Medicamente și alimente care ies pozitiv la drugtest
Mulți șoferi au ajuns să se teamă să mănânce sau să ia anumite medicamente pentru a nu ieși pozitiv la drugtest. Iată cât costă să faci un test de droguri rapid, înainte de a urca la volan.
De mai bine de un an, Poliția a demarat o adevărată vânătoare împotriva șoferilor care conduc sub influența drogurilor.
Numai că aparatele folosite de autorități stabilesc doar dacă anumite substanțe se regăsesc în mostra de salivă șoferilor. Dar, nu pot stabili nici în ce cantitate e aceasta prezentă în organism și nici dacă afectează capacitatea de a conduce a șoferului.
Cum face Poliția Rutieră un test de droguri rapid
Polițiștii au dreptul să solicite oricărui șofer să se supună unui drugtest. Aceasta e o modalitate rapidă de a stabili dacă șoferul a consumat substanțe interzise.
Dacă nu e de acord, poate refuza și atunci va fi dus de polițist la IML pentru a-i fi luată o probă de sânge.
Dacă e de acord cu testarea rapidă, conducătorului auto îi vor fi recoltate mostre de salivă. Acestea vor fi introduse într-un aparat de specialitate care, printr-o serie de reacții chimice, va stabili dacă anumite substanțe interzise sunt prezente în salivă.
Mai exact, se analizează prezența următoarelor substanțe, inclusiv derivate ale acestora:
- cocaină;
- opiacee;
- benzodiazepane;
- canabis;
- amfetamină;
- metamfetamină;
- metadonă;
- ketamină.
Dacă rezultatul e negativ la toate cele 8 substanțe, șoferul este liber să plece. Dacă este pozitiv chiar și la o singură substanță, șoferul este obligat să meargă la Institutul de Medicină Legală, însoțit de polițist, pentru a-i fi recoltată o probă de sânge.
Cât timp rămâi fără permis dacă ieși pozitiv la un test de droguri rapid
Conform noii legi, adoptate în luna iulie, dacă un șofer iese pozitiv la testul antidrog rapid, rămâne pe loc fără permis.
Ulterior, prin analiza de sânge se va stabili dacă persoana respectivă a consumat droguri sau rezultatul e unul fals-pozitiv.
În medie, aproximativ un sfert dintre aceste teste rapide s-au dovedit a fi fals-pozitive. Adică, deși mostra de salivă conținea acea substanță interzisă, aceasta fie nu provenea de la un drog sau medicament, fie fusese metabolizată în organism.
Însă, dreptul de a conduce nu poate fi suspendat mai mult de 72 de ore, dacă rezultatele de sânge nu sunt gata. Ceea ce înseamnă că șoferii care ies pozitiv la testul antidrog rapid, își recuperează permisul în cel mult 3 zile de la data când au fost testați.
Dacă ulterior se stabilește, totuși, că a consumat droguri, permisul îi va fi din nou reținut și se va continua cercetarea penală.
Cât costă să faci un test de droguri rapid?
Dacă nu vrei să stai cu grijă de câte ori urci la volan, poți face singur un test de droguri rapid. Unele teste analizează prezența substanțelor interzise în salivă, altele pot analiza urina.
Prețurile variază destul de mult, în funcție de numărul de substanțe detectate sau de numărul de teste dintr-un pachet.
Un test de droguri rapid, similar cu cel al poliției, este aproximativ 200 de lei/set. Acesta identifică 8 tipuri de substanțe și conține 3 teste de antidrog de analizare a salivei.
Un alt ser de 5 teste rapide, dar care nu detectează decât prezența THC/Marijuana în urină, costă 70 de lei. Tot atât este un singur test rapid, care detectează 18 substanțe diferite.
Așadar, efectuarea zilnică a unor astfel de teste rapide ar fi destul de costisitoare. De aceea, e mai bine să știm ce alimente și medicamente ar putea ieși pozitiv la drugtest.
Cât timp rămân drogurile în organism
Un drog, indiferent de tipul său, nu este eliminat din organism imediat ce i-a trecut efectul.
Depinde de metabolismul fiecăruia, de masa corporală, de gradul de hidratare, cantitatea și frecvența utilizării drogului respectiv.
Iată cât timp rămân diverse substanțe și droguri în organism:
- Canabis – 30 de zile;
- Metamfetamine – 6 zile;
- Morfină – 6 zile;
- Alcool – 5 zile;
- Barbiturice – 5 zile;
- Cocaină, heroină, MDMA – 4 zile;
- Amfetamine – 3 zile;
- LSD – 3 zile.
Acesta reprezintă timpul mediu de metabolizare a substanțelor, care poate crește sau scădea în funcție de organismul fiecărei persoane.
Medicamente și alimente care ies pozitiv la drugtest
O banală plăcintă cu mac poate genera un rezultat pozitiv la drugtest.
De asemenea, există riscul ca testul să se pozitiveze și dacă ai luat sirop de tuse sau o pastilă de răceală. De aceea, medicii de la spitalul CFR Timișoara au întocmit o listă cu medicamente care ies pozitiv la drugtest.
Polițistul Tavi Perțea a făcut un experiment pentru a vedea ce cantitate de mac e necesară pentru ca un test antidrog să iasă pozitiv.