RAR 2024: Cartea de Identitate a Vehiculului are un nou format. Ce obligații au șoferii care dețin CIV vechi

Autor: Radu Țuțulan 29 iul. 2024 Știri auto

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format, conform prevederilor legislative actuale. Registrul Auto Român (RAR) a anunțat ce obligații au șoferii care dețin CIV în format vechi.

Toți proprietarii de autovehiculele din România sunt obligați să obțină o Carte de Identitate a Vehiculului.

Acest document atestă respectarea tuturor normelor legale și e necesar pentru a putea înmatricula mașina.

Cum se obține Cartea de Identitate a Vehiculului

Pentru a obține CIV, este nevoie atât de o verificare a mașinii, cât și de prezentarea unor documente.

Actele necesare pentru a fi eliberată Cartea de identitate auto sunt:

  • cerere-tip;
  • actul de identitate al solicitantului și talonul mașinii;
  • documente care atestă calitatea de proprietar legal asupra vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), numai dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare;
  • dacă solicitantul nu este proprietarul vehiculului (persoană fizică) sau proprietarul este persoană juridică, trebuie prezentat ;i actul de reprezentare legală (împuternicire notarială sau delegație).
În cazul mașinilor la mâna a doua din importat, inspectorii RAR vor face și o verificare a vehiculului pentru care se solicită eliberarea unei cărți de identitate.

Astfel, se vor verifica seriile de șasiu, de motor și de caroserie. Apoi se va face o inspecție tehnică.

Iar dacă totul e în regulă, atunci RAR va emite CIV, document în baza căruia se va putea face înmatricularea mașinii.

Cartea de Identitate a Vehiculului are un nou format

Registrul Auto Român a anunțat că, de acum, CIV are un nou format.

În noul format, documentul păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre proprietar și numărul de înmatriculare. Noul model de CIV a început deja să fie eliberat în reprezentanțele RAR, dar documentul în forma anterioară va rămâne în continuare perfect valabil și va putea fi schimbat, la cerere, în cazul pierderii sau deteriorării de exemplu”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a RAR.

Așadar, atât CIV în format vechi cât și în noua variantă sunt valabile. Deci, șoferii nu sunt obligați să solicite eliberarea unui CIV nou.

Dar, dacă au pierdut Cartea de Identitate a mașinii sau aceasta a fost distrusă, pot solicita emiterea unui duplicat. Iar acesta va fi, desigur, în noul format.

Cum se poate obține un duplicat CIV

Actele necesare obținerii unui duplicat CIV sunt:

  • solicitare eliberare document nou (se completează pe loc la RAR);
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare.

În plus, va trebui să te prezinți și cu vehiculul pentru care soliciți duplicat CIV. Deoarece inspectorii RAR sunt obligați să facă o identificare a vehiculului pe baza seriilor de caroserie, șasiu și motor.

După ce se verifică toate documentele, RAR emite un duplicat al Cărții de identitate auto în noul format.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: RAR


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide