Care sunt prețurile la GPL și cât de avantajos este să ai mașină pe gaz în acest moment
Sistemul de alimentare al mașinilor cu GPL a apărut din rațiuni economice, gazul petrolier lichefiat fiind mai ieftin decât benzina sau motorina. Și iată că și în prezent pare o alegere bună dacă ne uităm la nivelul record la care au ajuns prețurile la pompă.
Prețul carburanților în România a depășit 8-9 lei în majoritatea stațiilor, de la 7 lei în urmă cu câteva zile. Spre comparație, GPL-ul costă între 3,75 lei și 3,86 lei pe litru. Diferența este foarte mare, un litru de GPL costă sub jumătate din prețul unui litru de benzină sau motorină, potrivit aplicației Monitorul Prețurilor.
Pentru o mașină cu un rezervor de 50 de litri de GPL un șofer va plăti 190 de lei, în timp ce pentru unul de benzină va plăti 400 de lei.
Numărul şoferilor care decid să-şi monteze instalaţii GPL pe maşini este într-o continuă creştere. Indiferent că sunt maşini mai scumpe sau mai ieftine, din dorinţa de a reduce costurile facturilor la combustibil, şoferii decid să trecă de la benzină la gaz.
O instalaţie GPL costă în medie 500-600 de euro, iar investiţia se amortizează după aproximativ 10.000-15.000 de kilometri parcurşi.
Ce dezavantaje are o instalație pe GPL
Scăderea puterii motorului cu 15% este principalul dezavantaj. În plus, greutatea mașinii crește.
Există şi mici diferenţe în ceea ce priveşte consumul motorului. Cam de 20%. De exemplu, dacă înainte maşina ta consuma 10 litri la suta de kilometri, să zicem, odată trecută pe GPL, ea va consuma 12 litri la suta de kilometri.
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO
Un lucru de ştiut este faptul că instalaţiile de generaţie veche reduc durata de viaţa a motorului. Asta pentru că benzina avea şi rol de ungere, pe când gazul este un combustibil uscat.
De asemenea, spaţiul din portbagaj va fi mult mai restrâns, dar asta depinde de capacitatea rezervorului de GPL pentru care se optează. Pe lângă asta vei fi nevoit să lipeşti un stiker în spatele maşinii pe care scrie GPL. Odată ce apare semnul pe maşină, nu mai ai voie să intri în parcările subterane. Motivul este uşor de înţeles. În cazul în care presiunea din rezervor creşte, o supapă specială va elibera gazele, iar gazele eliberate în interiroul unei incinte ar putea produce o explozie.