Depășirea limitei de viteză este o problemă cât se poate de serioasă atunci când conduci pe șoselele din România și nu numai.
Conform legislației românești, conducătorii auto sunt obligați să respecte limitele de viteză impuse pe diferitele tipuri de drumuri. Aceste limite au fost stabilite pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic, atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pasageri și pentru pietoni.
Depășirea limitei de viteză este considerată o infracțiune și poate duce la amenzi usturătoare și puncte de penalizare, în funcție de cât de mare este depășirea. În plus, depășirea limitei de viteză poate duce la accidente grave, care pot avea urmări tragice. Șoselele din România sunt considerate a fi cele mai periculoase din întreaga Europă atunci când vine vorba despre numărul accidentelor cu final tragic dintr-un an calendaristic.
Potrivit Codului Rutier în vigoare, șoferii care depășesc limitele admise de viteză pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. În prezent, punctul de amendă se raportează încă la salariul minim din anul 2017, atunci când acesta era de 1.450 de lei. Astfel, toate amenzile sunt calculate în funcție de această valoare de 145 de lei a punctului de amendă.
În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.
Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.
Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.
Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.
De asemenea, șoferii trebuie să conducă cu precauție pe drumurile înguste sau pe cele cu multă circulație și să adapteze viteza la condițiile meteo nefavorabile. Polițiștii le mai recomandă șoferilor să conducă cu atenție atunci când există pietoni sau bicicliști și să respecte distanța de siguranță față de mașinile din față și din spate.