Care este poziția corectă în timpul condusului? Titi Aur arată cum trebuie ținută mâna pe volan | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 17 mai 2024 Știri auto
Care este poziția corectă în timpul condusului? Titi Aur arată cum trebuie ținută mâna pe volan | VIDEO

De multe ori, șoferii fie stau prea aproape sau prea departe de volan, fie sunt prea sus sau prea jos. Titi Aur a explicat care e poziția corectă în timpul condusului și cum trebuie ținută mâna pe volan.

Deși conducătorii auto învață de la prima oră de conducere cum se reglează scaunul șoferului, mulți nu știu care e poziția corectă.

Astfel, unii stau prea aproape de volan, alții prea departe, prea sus sau prea jos. Și se obișnuiesc să conducă așa, chiar dacă nu au o poziție corectă.

Care este poziția corectă în timpul condusului?

Multiplu campion de raliuri și expert în conducere defensivă, Titi Aur a explicat care este poziția corectă la volan.

Când sunt la volan urmăresc 3 lucruri: să am vizibilitate, să am acces la toate comenzile mașinii, să am confort, spune Titi Aur într-un clip postat pe canalul de Youtube Academia Titi Aur.

Iar pentru a îndeplini aceste criterii, Titi Aur spune că e suficient să fie reglat corect scaunul șoferului.

Scaunul se poate regla pe înălțime, în așa fel încât să pot vedea peste volan în față. Pe culisat față-spate, scaunul se reglează în așa fel încât atunci când calc ambreiajul […] genunchiul piciorului stâng să fie ușor flexat”, a explicat Titi Aur.

Astfel, ambreiajul va putea fi călcat cu ușurință, iar poziția este una mult mai sigură în cazul unui accident. Pentru că, instinctiv, șoferul va avea tendința să se sprijine în picior în momentul impactului. Dacă e întins, atunci riscul de producere a unei fracturi este mult mai mare.

În plus, este important să reglăm și poziția spătarului, astfel încât să avem o poziție corectă.

Spătarul se reglează în așa fel încât atunci când duc mâna deasupra volanului, să am volanul la încheietura mâinii. Pentru ca atunci când duc mâinile la orizontala volanului, să pot să am un unghi de 120 de grade aproximativ al brațului”, a mai spus Titi Aur.

Cum trebuie ținută mâna pe volan?

Expertul în conducere defensivă a mai explicat și care ar trebui să fie poziția mâinilor în timpul condusului.

Aici trebuie ținute mâinile, la orizontala volanului. Voi avea priza cea mai bună și posibilitatea să rotesc volanul foarte corect. Dar mai ales pentru că, în cazul unui impact, dacă voi avea mâna undeva deasupra volanului, airbag-ul îmi va lovi mâna. Mână care mă lovește în frunte, de obicei cu ceasul în frunte”, a explicat Titi Aur.

În schimb, dacă mâinile sunt ținute în stânga și dreapta volanului, airbag-ul le va îndepărta de zona feței. Astfel, pot fi evitate fracturi ce se pot produce la nivelul mâinii sau a craniului.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video Academia Titi Aur / YouTube


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide