Care este diferența dintre AWD și 4WD? Ce tip de tracțiune integrală are Dacia Duster?
Inscripțiile AWD sau 4WD de pe caroseria unei mașini anunță faptul că aceasta este dotată cu sistem de tracțiune integrală. Dar, deși mulți șoferi optează pentru astfel de autovehicule, unii dintre ei nu știu că între cele două sisteme există diferențe.
Ce este sistemul de tracțiune integrală AWD?
Abrevierea provine de la All-Wheel Drive și se referă la un autovehicul al cărui sistem de tracțiune acționează permanent pe toate roțile. Altfel spus, șoferul nu poate interveni în nici un fel pentru a activa sau a dezactiva sistemul.
Sistemul AWD este ideal atunci când conduci pe autostradă sau pe drum național datorită faptului că dispune de un diferențial central. Prin urmare, este conceput astfel încât să livreze în același timp puterea către roata sau către roțile care are/au cel mai mult nevoie într-un moment sau altul. Dacă este vorba despre un sedan, puterea va fi livrată către roțile din față, în timp ce la modelele sport puterea va fi transmisă roților posterioare.
Astfel de sisteme de tracțiune integrală sunt montate de obicei pe modelele off-rod, adică SUV-uri sau crossovere. De asemenea, din această categorie mai fac parte și vehiculele care dispune de sisteme proprii de tracțiune integrală, denumite în funcție de producător: 4Matic (de la Mercedes-Benz), xDrive (BMW, foto), Quattro (Audi) sau 4Motion (Grupul Volkswagen).
AWD are dezavantajele sale, cum ar fi costurile de achiziție și de reparație mai ridicate, precum și eficiența redusă a consumului de combustibil.
Ce este sistemul de tracțiune integrală 4WD?
Acest acronim provine de la Four-Wheel Drive și reprezintă „unitatea cu patru roți”. Acesta se referă la o mașină care este echipată cu sistem de tracțiune integrală selectabilă, adică nu este permanent și îi oferă posibilitatea șoferului de a transmite puterea către puntea cu cea mai mare tracțiune.
Mașinile cu astfel de sistem de tracțiune integrală nu beneficiază de diferențial blocant care să distribuie puterea către cele două punți în raport de 50:50. Practic, cel de la volan poate folosi toate cele patru roți sau doar două roți.
De aceea, sistemul 4WD este recomandat pentru a fi folosit în modul 2WD (Two-Wheel Drive) atunci când se rulează pe asfalt și în modul cu tracțiune integrală când se conduce pe teren accidentat, mocirlos sau în condiții dificile de iarnă.
Ce sistem de tracțiune integrală folosește Dacia Duster?
Modelul autohton Dacia Duster este oferit în două versiuni: cu tracțiune 4×2 și cu tracțiune integrală 4WD. Aceasta din urmă este și cea mai căutată de clienții români, fiind preferată de mai bine de jumătate dintre cei care au comandat un Duster în 2021.
Dacă optezi pentru un Duster cu tracțiune integrală, sistemul multimedia al SUV-ului va oferi un meniu dedicat rulării în off-road, care poartă denumirea de „4x4Monitor”. Așa cum sugerează și numele, acesta monitorizează comportamentul mașinii în off-road cu ajutorul unui altimetru, înclinometru și a iunei busole.
În regim off-road, este necesar să fie activat modul 4WD Lock, în care modulul de control electronic al tracțiunii cuplează permanent puntea spate, iar cuplul furnizat de motor este distribuit egal între cele două punți.