Cu toate că în Codul Rutier este specificat cum se face numerotarea benzilor de circulație, mulți șoferi nu cunosc acest detaliu. De asemenea, unii conducători auto nu știu care este banda 1 în sensul giratoriu.
Codul Rutier stabilește cum sunt numerotate benzile de circulație pe un drum local, județean, național sau european. Singura excepție este în cazul autostrăzilor, care au, în plus, o bandă de urgență.
Rostul acestei numerotări este de a stabili cum se desfășoară circulația pe benzi.
Circulația pe benzi este stabilită prin Codul Rutier.
Astfel, pe un drum cu o două benzi, câte una pentru fiecare sens, șoferii sunt obligați să circule în șir, unul în spatele celuilalt. Și doar în zonele unde este permis, pot depăși vehiculul din față. Dar numai dacă din sens opus nu se aproprie niciun alt vehicul.
Pe drumurile cu trei benzi de circulație, banda din mijloc poate fi folosită alternativ de șoferii din ambele sensuri de mers pentru a face o depășire. Desigur, încadrarea pe această bandă se face doar dacă din sens opus nu circulă un alt vehicul aflat în depășire.
Mai există varianta de drum cu 3 benzi de circulație, în care doar unul dintre sensuri beneficiază de două benzi, iar celălalt de o singură bandă. În general întâlnim aceste tipuri de amenajări rutiere în zonele de munte, pentru a permite, pe anumite porțiuni, depășirea mașinilor lente.
Pe drumurile cu patru benzi de circulație, câte două pentru fiecare direcție, depășirea este mai facilă. Conform legii, toate vehiculele au obligația de a circula pe banda 1. Și numai în cazul unei depășiri pot intra pe banda 2.
„Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane”, se stabilește prin Art. 42 din Codul Rutier.
Aceeași regulă se aplică și pe drumurile cu trei sau mai multe benzi de circulație pe sens.
Dar, în plus, pe aceste drumuri Codul Rutier stabilește și alte reguli:
Numerotarea benzilor de circulație se face de la dreapta la stânga. Astfel, banda 1 se aflată cel mai aproape de bordura din dreapta. Apoi continuă cu banda 2, 3, 4, șamd., spre axul central al șoselei.
Singura diferență este pe autostradă, unde numerotarea se face fără a lua în calcul banda de urgență, pentru că nu e destinată circulației.
Astfel, cea mai apropiată bandă de marginea din dreapta a drumului este banda de urgență, urmată apoi de banda 1, banda 2, banda 3, șamd. În cazul în care există o bandă de urgență și pe centrul autostrăzii, de asemenea, aceasta nu va fi luată în calcul.
În cazul circulației în sensul giratoriu, legea a fost modificată în 2023.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Așadar, se aplică aceleași reguli ca pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație.
Ceea ce înseamnă că banda cea mai apropiată de bordura din dreapta este banda 1. Continuând apoi cu banda 2, banda 3, șamd, spre centrul intersecției.
De exemplu, în sensul giratoriu cu 2 benzi de circulație, banda 2 este cea din apropierea centrului intersecției. Iar banda 1, desigur, se află la marginea din dreapta a drumului.