Care e țara din Europa în care câștigi cel mai bine ca mecanic auto
Mecanicii auto nu au salarii foarte mari la nivel european, situație care, într-o oarecare măsură, o întâlnim și în România. Totuși, nu în toate țările e la fel. Iată care este țara din Europa în care câștigi cel mai bine ca mecanic auto.
Eurostat a publicat informații despre nivelul salariilor din țările UE la nivelul anului 2018, iar rezultatele sunt interesante. Cum era de așteptat, cei care lucrează în IT și comunicații au cele mai mari salarii din UE, în timp ce muncitorii din sectorul construcțiilor sunt cel mai prost plătiți. Dincolo de aceste informații generale, există diferențe de la țară la țară.
Industria informației și comunicațiilor era în 2018 cel mai bine plătit sector în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și al doilea cel mai bine plătit sector în alte patru țări, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totodată, serviciile administrative și de asistență erau cel mai bine plătit domeniu în 12 din cele 27 de state membre ale UE.
Un nivel ridicat al salarizării se înregistrează și în domeniul activități financiare și de asigurări. Deși era în 2018 cel mai bine plătit sector în doar patru state membre ale UE (Franța, Ungaria, Malta și Suedia), acesta este pe locul doi în 16 țări și pe locul trei în șase state membre.
Un alt domeniu unde se obțin câștiguri ridicate este producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care este cel mai bine plătit sector în șase state membre UE și al doilea în alte două țări.
Țara din Europa în care câștigi cel mai bine ca mecanic auto
Meseria de mecanic auto se află în coada celor mai bine plătite meserii în majoritatea țărilor din UE. Cu toate acestea, mecanicii auto sunt la mare prețuire în Grecia, fie că este vorba de cei care repară mașini, fie de cei care repară motociclete.
Motivul pentru care mecanicii auto sunt bine plătiți în Grecia poate fi vechimea parcului auto din această țară. Locuitorii din insule conduc în mare parte mașini vechi, unele chiar mai vechi de 30 de ani. Nu e neobișnuit să vezi chiar pick-up-uri produse sub marca Datsun – vestigii ale anilor ’80. Să poți repara aceste mașini necesită îndemânare și pasiune, așa că nu e de mirare de ce un mecanic auto bun este la mare prețuire în Grecia.
De altfel, situația este similară în România, unde mecanicii buni sunt în general bine plătiți. Potrivit Eurostat, mecanicii auto sunt pe poziția a opta în topul salariilor din România din 17 categorii. Și noi avem un parc auto îmbătrânit, iar un raport recent al DRPCIV anunța că 80% din parcul de autovehicule al României este format din mașini cu vechime mai mare de 10 ani, iar mai mult de jumătate au chiar peste 15 ani.