Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii care circulă cu 50 km/h vor fi amendați

Autor: Radu Țuțulan 09 aug. 2024 Știri auto
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii care circulă cu 50 km/h vor fi amendați

Sunt situații în care șoferii pot să primească amendă de viteză, în localitate, chiar dacă circulă cu 50 km/h. Iată care este limita de viteză pe poduri și care e sancțiunea pentru cei care nu respectă această obligație.

Limitele de viteză diferă în funcție de categoria drumului pentru care sunt impuse.

Acestea sunt mai mari, în cazul autostrăzilor și drumurilor expres și mai mici pentru cei care circulă în localitate.

Care sunt limitele de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză admise în România sunt:

  • 130 km/h pe autostradă;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene);
  • 50 km/h în localitate.

Aceste viteze maxime sunt stabilite prin lege, iar depășirea lor se sancționează contravențional. În cazul șoferilor care depășesc cu mai mult de 50 km/h limita de viteză, se suspendă permisul auto.

Cât este amenda pentru depășirea vitezei legale

Depășirea vitezei legale se sancționează cu până la 20 de puncte de amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului auto.

În funcție de viteza cu care a depășit limita maximă, conducătorul auto va fi sancționat cu:

  •   2-3 puncte de amendă, dacă a depășit cu 10 – 20 km/h viteza maximă;
  •   4-5 puncte de amendă, dacă a depășit cu 21 – 30 km/h viteza maximă;
  •   6-8 puncte de amendă, dacă a depășit cu 31 – 40 km/h viteza maximă;
  • 9-20 puncte de amendă, dacă a depășit cu 41 – 50 km/h viteza maximă;
  • 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, dacă a depășit cu peste 51 km/h viteza maximă;
  • 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile, dacă a depășit cu peste 70 km/h viteza maximă.

Valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, ceea ce înseamnă că sancțiunea de viteză poate ajunge la 3.300 de lei.

Care e limita de viteză pe poduri?

Pe foarte multe poduri din localitate este impusă o limită de viteză de 30 km/h. Aceasta nu este, însă, o regulă generală.

Administratorul drumului stabilește limita de viteză pe anumite sectoare de drum, precum pasajele, podurile, zona trecerilor de pietoni, a școlilor, s.a.m.d.

Astfel, dacă un șofer circulă cu 50 km/h, dar trece peste un pod unde e impusă limita de 30 km/h, poate primi amendă de viteză.

De asemenea, pe unele poduri limita de viteză e de 80 km/h. Un exemplu este podul de la Cernavodă, de pe autostrada Soarelui. Șoferii care nu vor încetini și vor circula pe acest pod cu peste 130 km/h, riscă să rămână fără permis.

De aceea, trebuie acordată o atenție sporită indicatoarelor rutiere, în special cele de obligare. Pentru că dacă un șofer nu respectă viteza maximă indicată de acestea, riscă să fie amendat chiar și atunci când circulă cu o viteză care este, în principiu, legală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide