Filtrul de particule are rolul de a reduce emisiile de noxe, în special la motoarele diesel. Cei care au o mașină pe motorină e important să știe care e durata de viață a unui astfel de filtru și când ar trebui înlocuit DPF-ul?
Filtrul de particule face parte dintr-un sistem complex, menit să reducă substanțial emisiile de noxe. Acesta este folosit în special la mașinile care funcționează cu motorină (DPF – Diesel Particulate Filter).
Dar sunt producători auto care au montat filtru de particule și pe motoarele pe benzină.
Filtrul de particule este un dispozitiv care captează particulele fine de praf, cenușă și alte impurități.
Acestea sunt generate în timpul procesului de ardere a combustibilului. Dar, cu ajutorul filtrului, majoritatea sunt captate.
Apoi, folosind temperaturile ridicate ale gazelor de eșapament, particulele sunt distruse aproape în integralitate.
Filtrele de particule diesel funcționează în două etape principale.
1. Captare
Acest filtru are, în general, o formă cilindrică și este construit din ceramică sau metal. La interior este format dintr-un material poros, similar cu un fagure.
Rolul acestuia e ca, în timpul funcționarii motorului diesel, să capteze particulele fine.
2. Regenerare
În mod regulat, filtrul trebuie să fie curățat pentru a înlătura particulele acumulate. Acest proces de curățare se numește regenerare și poate fi realizat activ sau pasiv.
Regenerarea pasivă are loc atunci când temperatura gazelor de eșapament este suficient de mare pentru a arde particulele acumulate în filtru. Acest lucru se întâmplă în mod obișnuit în timpul condusului la viteze de autostrada sau în situații de conducere cu sarcina mare a motorului.
Regenerarea activă implică utilizarea unor mijloace suplimentare, cum ar fi injecția de carburant suplimentar sau utilizarea unui catalizator suplimentar.
Durata de viață a unui filtru de particule diesel poate varia în funcție de mai mulți factori:
În general, filtrele fabricate din ceramică au o durata de viață mai scurtă decât cele de metal.
Calitatea combustibilului poate afecta, de asemenea, durata de viață a filtrului. Benzina sau motorina de calitate inferioară conțin mai multe impurități. Ceea ce poate duce la înfundarea filtrului.
Și cei care conduc în oraș se pot confrunta cu înfundarea filtrului de particule. Din cauza opririlor dese, regenerarea pasivă se realizează mult mai greu.
Un alt factor important, de care depinde durata de viață a filtrului, este respectarea intervalelor de întreținere. Cei care înlocuiesc regulat uleiul și filtrul de aer pot prelungi durata de viață a filtrului de particule diesel.
Nu în ultimul rând, condițiile de mediu pot afecta filtrul de particule. Poluarea aerului sau nivelul de umiditate joacă un rol esențial în ceea ce privește durata de viață a DPF.
Sunt filtre de particule care ajung la finalul ciclului de viață la 100.000 km. Dar, cele de calitate, care au fost întreținute corespunzător, pot atinge chiar și 300.000 km.
Costul unui DPF pornește, în general, de la 1.000 de euro, dar poate ajunge chiar și la 2.000-3.000 de euro. Depinde de modelul mașinii și de materialul din care e făcut acest DPF.
Înlăturarea filtrului de particule este considerată ilegală, deoarece, conform RAR, se aduc modificări nepermise în ansamblul tehnic al mașinii.
În plus, la verificarea ITP, vor fi înregistrate niveluri ale noxelor peste limita maximă admisă, dacă acest filtru lipsește sau nu funcționează corect. Ceea ce înseamnă că mașina nu va primi drept de circulație pe drumurile publice din România.
Mai mult, în cazul unui control în trafic, dacă se constată depășiri ale nivelului noxelor, poliția poate dispune reținerea certificatului de înmatriculare.