Care e diferența între STOP și CEDEAZĂ? Cei care le încurcă se aleg cu permisul suspendat
Sunt mulți șoferi care nu fac diferența între STOP și CEDEAZĂ TRECEREA, două indicatoare asemănătoare, dar care impun acțiuni distincte. Astfel, șoferii care le încurcă se pot alege cu permisul suspendat.
Indicatorul STOP are în legislația din România, de fapt, denumirea de „Oprire”. Acesta reglementează prioritatea de trecere într-o intersecție, dar are și rolul de a obliga oprirea mașinii.
De cealaltă parte, indicatorul CEDEAZĂ TRECEREA este menit doar să stabilească ordinea de circulație a vehiculelor.
Care e diferența între STOP și CEDEAZĂ TRECEREA?
Așadar, diferența între STOP și CEDEAZĂ TRECEREA este obligația pe care o impune indicatorul de Oprire.
Conform legii, atunci când întâlnim indicatorul STOP, suntem obligați să oprim mașina cu totul. Și, doar după ce ne-am asigurat și am acordat prioritate celorlalte vehicule, să continuăm deplasarea.
În schimb, indicatorul „Cedează trecerea” îi obligă pe șoferi doar să acorde prioritate. Ceea ce înseamnă că nu sunt obligați să oprească de tot vehiculul.
„Ambele indicatoare rutiere au aceeași semnificație, cu diferența că la > ești obligat să oprești, în timp ce la > îți poți continua deplasarea fără să oprești pe loc, dacă nu circulă nimeni pe drumul prioritar”, a explicat polițistul Marian Godină într-o postare pe Facebook.
Cine are prioritate dacă un șofer are STOP și celălalt CEDEAZĂ?
Cele două indicatoare reglementează prioritatea într-o intersecție, dar șoferii trebuie să fie atenți la acest detaliu.
Pentru că dacă un vehicul are STOP și celălalt CEDEAZĂ, mulți s-ar putea încurca atunci când e vorba de ordinea de trecere.
Legea stabilește că, într-o astfel de situație, indicatoare sunt „egale”. Adică niciunul dintre șoferi nu are întâietate. Astfel că se aplică regula priorității de dreapta.
Condiția este ca în cazul semnului CEDEAZĂ, șoferul să înainteze cu atenție până în punctul unde are cea mai bună vizibilitate. Iar cel care întâlnește semnul STOP să oprească total roțile mașinii înainte de a pătrunde în intersecție.
Ce sancțiune primești dacă nu respecți STOP și CEDEAZĂ
Șoferii care nu respectă indicatorul STOP pot fi sancționați cu 4 puncte de amendă. În condițiile în care punctul de amendă este de 165 de lei, înseamnă o sancțiune de 660 de lei.
Dar, în cazul în care un conducător auto nu acordă prioritate de trecere, poate primi 5 puncte de amendă, iar permisul va fi suspendat pentru 30 de zile.
Iar dacă în urma neacordării de prioritate s-a produs un accident, acesta va fi sancționat cu 6-8 puncte de amendă. Iar dreptul de a conduce va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.
Atenție, atunci când întâlniți indicatorul STOP, aveți, de asemenea, obligația de a permite trecerea celorlalte vehicule. Așadar, se poate aplica atât sancțiunea pentru neacordare de prioritate, cât și cea pentru nerespectarea semnului de oprire.