Când începe Programul Rabla 2024. Care e valoarea unui ecotichet pentru mașini electrice
Guvernul a decis să susțină în continuare programul de finanțare pentru înnoirea parcului auto din România, astfel că vor fi acordate mai multe tipuri de vouchere. Iată când începe Programul Rabla 2024 și care va fi valoarea ecotichetelor.
În fiecare an, zeci de români beneficiază de tichete din partea statului, în schimbul autoturismelor vechi pe care le dețin. Aceste vouchere pot fi folosite pentru achiziția unei mașini noi, cu motor termic, hibrid sau electric.
Scopul programului este de a diminua efectele poluării aerului asupra mediului şi sănătății populației, cauzate de emisiile de gaze de eșapament.
Ce valoare are ecotichetul în 2024 acordat prin Programul Rabla
Prima de casare a unui vehicul uzat acordată în 2024 va fi de maximum 3.500 lei. Această sumă poate fi folosită pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat. Cei care vor casa două vehicule uzate, vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 lei.
Voucherul se acordă, însă, numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani.
„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se arată în documentul oficial.
Când începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice
Guvernul a scăzut valoarea voucherelor oferite celor care doresc să cumpere mașini electrice prin Programul Rabla 2024.
Potrivit legii, ecotichetul se acordă în cuantum de până la:
- 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
- 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
- 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.
Voucherul primit se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, pur electric sau electric hibrid. Diferența de bani trebuie achitată de către beneficiarul voucherului, din surse financiare proprii, credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar, fonduri europene aferente politicii de coeziune.
Deocamdată nu a fost comunicată data la care începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice. Însă, cel mai probabil va debuta în primăvară, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.