Când e ceață, trebuie aprinsă faza lungă sau faza scurtă? Ce obligații au șoferii

Publicat: 23 10. 2024, 11:36
Actualizat: 23 10. 2024, 15:49

În această perioadă, este foarte mare probabilitatea de a întâlni zone cu ceață densă. Acest fenomen poate reduce vizibilitatea la mai puțin de 50 de metri, de aceea, șoferii trebuie să reducă viteza și să fie deosebit de atenți la drum. Însă, pentru a vedea mai bine când e ceață afară, ar trebui aprinsă faza lungă sau faza scurtă, în cazul celor care nu au proiectoare?

Pentru a avea o vizibilitate mai bună atunci când este ceață afară, e recomandată pornirea proiectoarelor de ceață. De asemenea, este obligatorie aprinderea lămpii de ceață din spate.

Însă, nu toate mașinile au proiectoare, astfel că șoferii au la dispoziție doar „pozițiile”, faza scurtă și faza lungă.

Proiectoarele de ceață sunt obligatorii?

Numai stopul de ceață este obligatoriu la toate mașinile. Proiectoarele, care se montează față sau pe capotă ori plafon, sunt opționale.

Proiectoarele de ceață se activează independent de lumina de întâlnire. Astfel că, atunci când un șofer aprinde faza scurtă, nu activează și luminile de ceață.

Luminile de ceață sunt acționate de la un comutator, separat de comenzile principale ale farurilor. Acesta poate activa individual lampa de ceață din spate sau, dacă mașina e dotată cu proiectoare de ceață față, ambele sisteme de iluminare.

Luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este scăzută. Acestea au rolul de a face mașina mai vizibilă în trafic, de la o distanță mai mare.

Codul Rutier nu prevede sancțiuni pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă. Dar, aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte.

Concret, proiectoarele de ceață și stopul de ceață trebuie folosite doar atunci când este ceață densă, ninge abundent sau plouă torențial. În momentul în care ceața s-a ridicat sau ninsoarea ori ploaia s-au oprit, trebuie să stingi aceste lumini speciale.

Când e ceață, trebuie aprinsă faza lungă sau faza scurtă?

În cazul în care mașina nu e dotată cu proiectoare-față de ceață, atunci șoferii au de ales între trei tipuri de intensitate.

„Pozițiile” sau, la mașinile mai noi Daytime Running Light (DRL) sunt obligatorii atunci când circuli pe un drum public. Însă, acestea nu iluminează, efectiv, drumul, ci au rolul doar de a face vehiculul puțin mai vizibil pentru alți șoferi. Așadar, nu este recomandată această intensitate atunci când e ceață afară.

Faza scurtă este cea recomandată pe timpul zilei și obligatorie noaptea. Aceasta asigură o iluminare pe o distanță de cel puțin 100m, dar în general „bate” până la 200m. Însă, când e ceață densă, aceasta nu va depăși 20-30 de metri.

Dacă, însă, aprindeți faza lungă când e ceață, vizibilitatea nu va fi mai bună. Din contră, va fi redusă din cauza particulelor de apă care se vor „lumina” în bătaia farurilor.

Așadar, când e ceață și mașina nu e dotată cu proiectoare, trebuie aprinsă faza scurtă și, în niciun caz, faza lungă.