Când devine nul un proces verbal de contravenție. Cum se poate contesta amenda

Autor: Radu Țuțulan 29 aug. 2024 Știri auto
Când devine nul un proces verbal de contravenție. Cum se poate contesta amenda

Sunt mai multe situații în care un proces verbal de contravenție devine nul, dar pentru a scăpa de amendă, șoferii trebuie să depună o contestație în instanță.

În momentul în care polițistul completează procesul verbal de contravenție, trebuie să fie foarte atent.

Este suficientă o singură informație greșită pentru ca șoferul să poată obține în instanță anularea sancțiunii.

Când devine nul un proces verbal de contravenție

Conform legii, proces verbal de constatare a unei abateri rutiere trebuie să conțină mai multe informații. Dacă una dintre aceste informații lipsește sau este eronată, procesul verbal de contravenție devine nul.

Informațiile obligatorii pe care trebuie să le conțină actul de constatare a abaterii rutiere sunt:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal / denumirea și adresa societății (in cazul persoanelor juridice);
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • locul exact unde s-a petrecut;
  • încadrarea juridică a faptei;
  • semnătura agentului constatator.

Dacă una dintre aceste informații lipsește sau este greșită, procesul verbal devine nul. Practic, nu mai contează dacă ai săvârșit sau nu fapta respectivă, judecata se face asupra modului de întocmire a amenzii. Și, de fiecare dată, dacă procesul verbal e incomplet sau incorect, se anulează”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

De asemenea, dacă descrierea faptei nu e completă sau suficient de clară, amenda poate fi anulată. Același lucru se poate decide și în cazul în care, de exemplu, un șofer a fost amendat pentru depășirea vitezei, dar aparatul radar nu a funcționat corespunzător.

Dar, pentru a anula acest proces verbal, șoferii trebuie să se adreseze unei instanțe de judecată.

Cum se face contestație pentru a anula amenda de circulație

Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda rutieră. Această perioadă se calculează din data la care șoferul a luat la cunoștință de aplicarea sancțiunii sau de când a intrat în posesia procesului verbal.

Conform noii legi, acum se consideră că un șofer a luat la cunoștință în momentul în care e întocmită amenda, chiar dacă nu semnează procesul verbal. Numai în cazul celor sancționați în lipsă, cele 15 zile curg de când primesc acasă amenda”, a mai explicat avocatul Valentin Ciobanu.

Iată cum se face o contestație pentru a anula amenda de circulație:

  1. Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu;
  2. Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea, care va conține:
    • plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie, pe scurt, ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui;
    • copie a procesului verbal contestat;
    • dovada achitării Taxei de timbru;
    • alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital)
    • diverse probe materiale (poze, înregistrări video sau audio, etc.).

Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are posibilitatea să se reprezinte singur și chiar poate cere judecarea în lipsă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide