Canada impune taxe uriașe pe vehiculele electrice din China, inclusiv Tesla

Autor: Marius Vișan 27 aug. 2024 Știri auto
Canada impune taxe uriașe pe vehiculele electrice din China, inclusiv Tesla

Guvernul canadian va impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice produse în China.

Astfel, prețul vehiculelor electrice fabricate în China va crește semnificativ în Canada începând cu 1 octombrie 2024, când va fi impus un tarif de 100% pentru vehiculele electrice fabricate în China.

Această măsură va dubla practic prețul unui autovehicul Tesla Model 3, care este importat în Canada din China.

Alte măsuri includ introducerea unui tarif de 25 % pentru oțelul chinezesc, iar inițiativa Canadei urmează tarifelor de import ale UE – de până la 38 % – aplicate în Europa mașinilor electrice construite în China. O inițiativă recentă din partea Statelor Unite a adăugat, de asemenea, un tarif de import de 100%.

Importurile canadiene de automobile din China în cel mai mare port al său, Vancouver, au crescut cu 460% de la an la an, ajungând la aproximativ 44.300 în 2023, când Tesla a început să expedieze în Canada vehicule electrice fabricate în Shanghai.

„PROTECȚIONISM”, reclamă China

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că Ottawa acționează pentru a contracara ceea ce el a numit politica intenționată a Chinei, dirijată de stat, de supracapacitate.

„Cred că știm cu toții că China nu joacă după aceleași reguli”, a declarat el reporterilor.

Tarifele vor fi impuse începând cu 1 octombrie. „Ceea ce este important în legătură cu acest lucru este că o facem în aliniere cu alte economii din întreaga lume”, a mai declarat Trudeau.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a declarat marți că demersul Canadei „va perturba stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale” și va submina grav sistemul economic global și normele economice și comerciale.

„Partea canadiană pretinde că sprijină liberul schimb și sistemul comercial multilateral bazat pe normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dar încalcă flagrant normele OMC, urmează orbește alte țări și anunță că va adopta măsuri tarifare unilaterale, ceea ce reprezintă un protecționism comercial tipic”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație.

Acțiunea are un impact grav asupra relațiilor economice și comerciale dintre China și Canada și prejudiciază interesele întreprinderilor din cele două țări, informează reuters.com.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide