Cel mai mare producătorul chinez de vehicule electrice, BYD, a decis să investească un miliard de dolari într-o nouă uzină de mașini electrice. Fabrica va fi construită în Turcia.
Cel mai mare producătorul chinez de vehicule electrice, BYD, a convenit cu guvernul din Turcia să construiască o uzină uriașă.
Compania chineză va investi un miliard de dolari în această nouă fabrică. Planul este să ocolească, astfel, taxele impuse de Uniunea Europeană vehiculelor din China.
Noua uzină pe care BYD o va construi în Turcia va avea o capacitate anuală de 150.000 de vehicule.
Ministrul turc al industriei și tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir, a postat pe platforma de socializare X imagini cu președintele turc Tayyip Erdogan întâlnindu-se cu șeful executivului BYD, Wang Chuanfu, la o ceremonie de semnare a acordului pentru fabrica.
„Ne propunem ca BYD să înființeze o unitate de producție de mașini hibride electrice și reîncărcabile cu o capacitate anuală de 150.000 de vehicule și un centru de cercetare și dezvoltare pentru tehnologii de mobilitate în țara noastră, cu o investiție de aproximativ 1 miliard de dolari”, a spus Kacir, citat de Reuters.com.
Uzina ar urma să înceapă producția la sfârșitul anului 2026, au spus oficialii turci.
Compania va angaja direct până la 5.000 de oameni în această perioadă, pentru toate departamentele de producție.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a crescut tarifele pentru vehiculele electrice din China.
Măsura a fost luată pentru a ajuta la proteja industria auto de pe bătrânul continent față de afluxul de vehicule ieftine asiatice.
Însă, acest acord încheiat de BYD cu statul turc le-ar putea facilita accesul pe piețele europene datorită uniunii vamale a Turciei cu UE.
Oficialii BYD au declarat, în primăvară, că vor aduce în Europa un vehicul electric low-cost bazat pe modelul Seagull.
Versiunea europeană ar trebui să coste mai puţin de 20.000 de euro în Europa, a spus directorul BYD Europe.
Oficialul a spus că BYD doreşte să domine producția de vehicule electrice în Europa până în 2030.