Bucureștiul se află pe locul 4 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa
Producătorul de soluții de navigație TomTom a publicat cel de-al 9-lea raport anual de trafic, pe 2019, iar Bucureștiul se află pe locul 4 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa. În funcție de cum privim lucrurile, acest rezultat este unul bun sau nu – Bucureștiul a coborât un loc (era pe locul 3 anul anterior), dar traficul este acum mai congestionat (factor de congestie 52%, față de 48% anul anterior).
TomTom Traffic Index 2019 analizează situația traficului în 416 orașe din 57 de țări ale lumii. Față de raportul anterior, aferent anului 2018, 239 de orașe analizate au înregistrat creșteri ale traficului, în timp ce în 63 de orașe traficul a scăzut. Criteriul de calcul al indexului de congestie reprezintă perioada de medie de timp cu care se prelungește o călătorie obișnuită față de situația ideală. Astfel, în cazul Bucureștiului, se consideră că, în medie, călătoriile durează cu 52% mai mult decât în mod normal. Practic, pentru o călătorie care ar dura în mod normal sub jumătate de oră, timpul mediu este de circa 45 de minute.
Potrivit TomTom Traffic Index 2019, Bengaluru este cel mai aglomerat oraș din lume, șoferii de aici petrecând în trafic cu 71% mai mult decât ar fi necesar. Pe locurile următoare se află Manila (71%), Bogota (68%) și Mumbai (65%).
Primul oraș european din punctul de vedere al timpului petrecut în trafic este Moscova, cu un factor de congestie de 59%, capitala Rusiei ocupând locul 6 pe plan mondial. În Europa este urmat de Istanbul (55%), Kiev (53%) și București (52%). Bucureștiul a coborât o poziție față de anul 2018, dar asta nu pentru că ar fi mai puțin aglomerat, ci pentru că alte orașe s-au aglomerat mult mai tare între timp.
Revenind la București, capitala noastră ocupă poziția a 14-a la nivel mondial, după ce anul trecut ocupase poziția a 11-a, iar cu doi ani în urmă intrase în Top 10 orașe aglomerate, pe poziția a noua. Cea mai liberă zi din 2019 a fost într-o duminică, pe 28 aprilie (de Paștele Ortodox), în timp ce ambuteiajele cele mai mari s-au produs într-o joi, pe 21 noiembrie.
Cele mai aglomerate perioade sunt în zilele lucrătoare între orele 17:00 și 19:00, când oamenii petrec în mașină de două ori mai mult decât ar fi normal – 61 de minute pentru o călătorie de 30 de minute. Dimineața este mai puțin aglomerat, cu un factor de congestie de 94%, între orele 7:00 și 10:00.
Dacă tot suntem în sfera statisticilor, TomTom ne mai informează că într-un an petrecem în ambuteiaje cu peste 227 de ore mai mult decât ar trebui, mai mult decât ar fi necesar unui om obișnuit pentru a citi cele peste 4.000 de pagini ale cărții „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust. Pentru cei care preferă filmele, amintim că în acest timp ar fi putut vedea 201 episoade ale seriei Game of Thrones (în cazul în care nu ar fi avut decât 73). În același timp, o gospodină demnă de acest nume ar fi putut tricota 57 de căciuli și 10 bluze sau ar fi putut face 6.558 de clătite sau 10.930 de prăjituri.