Cum arată blindatele Piranha 5 care vor intra în dotarea Armatei române?

Publicat: 06 10. 2020, 08:29
Actualizat: 06 10. 2020, 08:32

Blindatele Piranha 5 care vor intra în dotarea Armatei Române pleca, în câteva zile la militarii din batalionul “Scorpionii Roșii” de la Craiova. Sunt doar 36 dintre ele și sosesc cu o întârziere de aproape doi ani.

GALERIE FOTO

Blindatele Piranha 5 au trecut cu bine etapa recepției calitative. Este anunțul făcut de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care a publicat imaginile cu noile transportoare pe pagina sa de Facebook. „Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine și testarea operațională și se vor integra  foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile.”

Ministrul Apărării speră că statul român va contracta pe viitor numai transportoare produse în România și va solicita servicii de mentenanță pe teritorilu țării. Produse de compania americană General Dynamics European Land Systems (GDELS), blindatele Piranha 5 ies de pe linia de asamblare a fabricii de armament UMB (Uzina Mecanică București).

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, 227 de astfel de transportoare blindate în configurații diferite au fost achiziționate de statul român pentru Forțele Terestre. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 868 de milioane de euro.

Blindatele Piranha 5 vor ajunge cu întârziere de doi ani

Blindatele sosesc cu o întârziere de aproape doi ani. Acestea ar fi trebuit livrate încă din ianuarie 2019. În octombrie 2019, MapN a emis o factură de penalități, care a fost plătită de GDELS.

Și cel de-al doilea termen stabilit pentru livrare, noiembrie 2019, a fost depășit. Ministrul Apărării anunță acum că primele blindatele vor lua drumul Craiovei pentru a intra în dotarea batalionului “Scorpionii Roșii”.

Va mai dura însă, aproximativ un an, până când transportoarele vor fi livrate militarilor. Acestea trebuie să fie supuse mai întâi testării operaționale.