Benzina a depăşit din nou pragul de 5 lei pe litru. Cât din această sumă sunt taxe şi impozite
Pentru prima dată de la începutul acestui an litrul de benzină a trecut de pragul de 5 lei, arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, compania-lider a pieţei petroliere locale.
Scumpirea carburantului vine în contextul în care petrolul dă semne de revenire, ieri barilul tranzacţionându-se la peste 45 de dolari, informează Ziarul Financiar.
La începutul anului, barilul de petrol scăzuse sub pragul de 30 de dolari, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 12 ani de zile.
Companiile petroliere sunt atente la evoluţia barilului de petrol, dovedindu-se grăbite în a transpune fiecare modificare în preţul final al carburanţilor, mai ales decă este vorba de scumpiri.
Nici motorina nu a bătut pasul pe loc, astfel că faţă de cel mai scăzut nivel al anului, înregistrat spre finalul lunii ianuarie, carburantul este acum cu peste 10% mai scump.
Ieftinirea accentuată a produselor petroliere a repus pe creştere piaţa carburanţilor în 2015.
Potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în România, prin intermediul benzinăriilor, se comercializează carburanţi în valoare de circa 9-10 miliarde de euro.
Peste jumătate din preţul la pompă al carburanţilor reprezintă taxe şi accize
„Atât la benzină, cât şi la motorină, peste 52 la sută din preţul la pompă este reprezentat de taxe şi accize. Sigur că procentele diferă la benzină şi motorină, dar sunt peste 50 la sută. În perioada în care ţiţeiul a scăzut brusc, nu putem să ignorăm faptul că a avut loc şi o scădere a preţului la pompă, e drept, într-un procent mult mai mic. Dar dacă facem un calcul vom vedea că a scăzut, practic, preţul la pompă din partea producătorului şi a distribuitorului, în condiţiile în care tot ce a însemnat acciză, taxă a rămas constant, lucru care se constată şi la ora actuală”, declara, anul trecut, Cătălin Dumitru, vicepreşedintele operaţional al KMG International, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Totuşi, reduceri mai consistente sunt prevăzute pentru 2017, când TVA-ul ar urma să scadă la 19%, iar supraacciza de 7 cenţi pe litru să fie eliminată. La un preţ mediu de 5 lei pe litru, eliminarea ei ar antrena o scădere de aproximativ 31-32 de bani.
Supraacciza la carburanţi aduce aproximativ 2,6 miliarde lei la bugetul de stat. Taxele şi accizele datorate statului reprezintă mai mult de jumătate din preţul unui litru de carburant.